Шахраї вкотре запустили фейковий розіграш: на цей раз нібито від «Нової пошти»

31 Липня 2022, 22:12
Шахраї використовують логотип «Нової пошти» 3422
Шахраї використовують логотип «Нової пошти»

У соцмережах жителі колишнього Ківерцівського району розганяють черговий фейк про розіграш. Але тепер вже від відомої української компанії експрес-доставки «Нова пошта». У заголовку красномовно розповідають про можливість отримати державні субсидії, подарунки, виграші тощо.

Журналістка Район.Ківерці вирішила перевірити, чи справді все так легко та правдиво.

Після повномасштабного вторгнення росії в Україну багато громадян нашої держави лишилися без роботи. А ті, що досі працюють, шоковані цінами, а тому грошей на все не вистачає. Шахраї знають, на яку кнопку треба тиснути – на фінансове становище. 

І тому теми подарунків, державних виплат, субсидій тощо є дуже актуальними для українців, тому такий заголовок змушує подивитися, що ж там такого цікавого є.

Читайте також: Чи справді у Ківерцівській лікарні погане харчування: спростування

Натиснувши на запропоноване посилання користувач потрапляєте на сайт шахраїв, які, очевидно, незаконно використовують логотип та дизайн сайту «Нової пошти». Далі людині треба пройти маленький тест нібито «для активації». Є три спроби відкрити подарунок, в якому вже є «приз».

А потім, після активації, шахраї висувають свої вимоги: переслати це повідомлення з «розіграшем» своїм друзям чи у спільноти, чати тощо. І вуаля – ви отримуєте виграні кошти. Але стоп, не отримуєте. Це ж шахраї, які гроші...

Читайте також: Чи закінчилася війна, якби діти олігархів воювали: розбір маніпуляції

На сайті є дуже багато коментарів, які ніби мають запевнити користувача, що все реально та чесно. Але неозброєним оком видно, що ці коментатори – звичайні боти. В коментарях вони дякують за розіграш та допомогу якійсь авіакомпанії «Air Class Líneas Aéreas», що базується в Монтевідео та Уругваї. Та є одне величезне «але»: вона не має ніякого відношення до «Нової пошти».

Далі йде всім дуже знайомий трюк: після поширення треба залишити свої особисті дані, аби нібито «Нова пошта» відправила «подаруночок». А їм буде потрібен номер телефону, адреса, номер банківської карти тощо.

Наголошуємо, ніколи не розповсюджуйте свої особисті дані. Адже цей вид шахрайства називається фішинг.

Довідково:

ФІШИНГ – (англ. phishing – риболовля) — вид шахрайства, метою якого є виманювання в довірливих або неуважних користувачів мережі персональних даних клієнтів. Шахраї намагаються змусити користувачів самостійно розкрити конфіденційні дані – наприклад, надсилаючи електронні листи з пропозиціями підтвердити реєстрацію облікового запису, що містять посилання на сайт.

Читайте також: У ківерцівській фейсбук-спільноті білорусів знову винуватять у зраді

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024