Ківерцівський календар: що відзначати 20 січня

20 Січня 2018, 11:20
3500

Сьогодні церква вшановує Іоанна Предтечу, Іван святкує іменини, а зерно істини можна буде знайти де завгодно.

20 січня в Україні:

На другий день після Водохреща, Церква вшановує Іоанна Предтечу, Хрестителя Господнього. Це було невеличке святце, своєрідний перехід, між новорічно-різдвяними розвагами і будніми клопотами. В цей день українці виносили з хати хліб і сіль, що лежали на покуті від Багатої куті, і, розламавши на шматочки, годували тварин. Це саме робили і з сіном. Від Івана Хрестителя жінкам дозволялося шити й прясти. Ще й прислів’я були відповідні: «Після Івана Предтечі хто не робить, того б’ють у плечі», «Прийшов Іван Предтеча та й забрав свята на плечі». Цим днем остаточно закінчувалися в українців святки. Дехто називав цей день «Іваном-бражником», адже протягом усіх попередніх свят селяни намагалися не одвідувати шинок, «бо це гріхотворна справа, оскільки не посвячена вода». Крім того, від Різдва і до Водохрещ по воду ходили тільки чоловіки та парубки. Тому на посвятки жінки їм ставили могорича – за те, «що справно воду носили».

Відсьогодні розпочинався і весільний період. Як зауважували наші пращури – «хрест у воду – жених вгору». Українці влаштовували оглядини, засилали старостів, справляли весілля. Це була так звана мала весільна пора і тривала вона до Масляної.

Церковний календар:

Двадцятого січня святкуємо Собор Предтечі та Хрестителя Господнього святого Івана Хрестителя, або в народі Івана Хрестителя, Івана Бражника.

Іван народився в сім'ї священика Захарії та Єлисавети, родички Богородиці, коли вони були у похилому віці й уже не сподівалися мати дітей. Предтеча — значить «попередник». Святий Іван, за церковними переказами, був посланий Богом, щоб допомогти людям підготуватися до з'явлення Ісуса Христа. Іван Хреститель своїм суворим способом життя дав взірцевий приклад святого життя. За відважне проповідування Іванові відрубали голову. Частина його святих мощей похована у Севастії.     

Іменинник сьогодні один – Іван.


 

Астровісник:

По-перше, сьогодні субота – вихідний для більшості, а по-друге – 5-ий місячний день. Місяць у Рибах спонукатиме до таємничості, завуальованості, намаганні приховати якісь дії. Мотиви деяких учинків не варто шукати на поверхні. Простота може виявитись оманливою, а занурюватися в складне буде ліньки, тож залиште все як є. Сьогодні таланитиме всім, у кого добре розвинена інтуїція. Будьте уважні до різних знаків і натяків. Зерно істини можна буде знайти де завгодно – плітках, чутках, суперечливій інформації, навіть, як не парадоксально, брехні, але чи переможе вона (тобто істина) – то вже інше питання. Час, досить сприятливий для задоволення власної цікавості, відвідин закритих заходів, таємних візитів, довірливих бесід, отримання ексклюзивної інформації. Так, і не забудьте гарненько виспатись!

Народний прогноз погоди:

  • 20 січня відзначається Собор Предтечі та Хрестителя Господнього Іоанна.
  • Цей день є кінцем святок: «Іван Хреститель свята відвів».
  • Якщо цього дня стояла ясна і холодна погода, то літо очікувалось засушливе, а похмура і сніжна – натякала на рясний урожай.
  • До 20-го січня закінчувались Богоявленські морози, і хоча попереду ще була майже половина зими, люди вже жили в очікуванні тепла: «Тріщи, мороз, не тріщи – минули Водохрещі: дуй, хурделиця, не дуй — на Великдень пішло».


 

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024