У «Цуманській пущі» ростуть небезпечні для здоров'я рослини

24 Серпня 2022, 14:07
Борщівник Сосновського, який росте на території «Цуманської пущі» ФОТО 727
Борщівник Сосновського, який росте на території «Цуманської пущі»

Серед флори та фауни Ківерцівського національного природного парку «Цуманська пуща» зустрічають небезпечні для здоров’я рослини, адже не все, що росте в дикій природі, можна чіпати, нюхати та тим більше їсти.

Про це повідомляють на сторінці парку у фейсбуці.

Щоб мандрівки були безпечними та приносили радість, треба знати, на які рослини можна натрапити.

Деякі речовини, що містяться в них, можуть викликати отруєння при вдиханні випарів рослин, потраплянні соку на шкіру, а також вживанні ягід, листків, коріння. Хімічні речовини отруйних рослин можуть спровокувати хворобу і навіть смерть людини чи тварини.

Отруйні речовини можуть міститися у всій рослині загалом або в окремих її частинах: у надземних (листках, квітках, плодах, насінні, стеблах) та підземних (коренях, кореневищах, цибулинах, бульбах). Симптоми отруєнь можуть бути різні залежно від того, яка система органів уражена отрутою.

Борщівник Сосновського (Heracleum sosnowskyi Manden) – отруйна багаторічна рослина родини Окружкових (Apiaceae), що виглядає наче величезний кріп і сягає двох-трьох метрів заввишки, має товсте порожнисте стебло та великі перисті листки. 

Борщівник мігрує Україною: вздовж автомобільних та залізничних шляхів, узбіччями польових доріг, з’являється на сільськогосподарських угіддях, необроблених ділянках, пустирях, сміттєзвалищах, присадибних і дачних ділянках, узліссях, в парках, садах, населених пунктах, балках.

Борщівник негативно впливає на біорізноманіття. Ця рослина, завдяки потужній наземній масі витісняє місцеві види не лише трав’яних, а й деревних порід з території та не дає їм розвиватись. Він легко пристосовується до будь-яких умов, йому не страшні ні заморозки, ні посухи, росте на будь-якому ґрунті

Насіння борщівника розноситься вітром і водою, а також транспортом, людьми та тваринами (волосся, одяг, шерсть). Одна рослина борщівника Сосновського дає 15-20 тисяч летючих насінин. Причому вони можуть прорости в ґрунті навіть через 10-12 років. Насіння розсівається в діаметрі 5-6 метрів навколо рослини.

Будьте обережні та не нехтуйте своєю безпекою навіть на природі!

Читайте також: Науковиці «Цуманської пущі» здійснили чергову експедицію: дослідили нові місця росту рослин

Довідково:

Згідно зі статтею 33 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» та Земельного Кодексу України, знищення борщівника Сосновського є компетенцією міських, селищних, сільських голів. Вони повинні домогтися від власників земельних ділянок, на яких розповсюджується шкідлива рослина, її знищення. Землевласники та землекористувачі, які не вживають заходів із боротьби з бур'янами, у тому числі із борщівником, несуть адміністративну відповідальність за статтею 52 Кодексу України Про адміністративні правопорушення.

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024