Ківерцівський календар: що відзначати 22 січня

22 Січня 2018, 11:08
1329

Сьогодні віруючі вшановують пам'ять мученика Полієвкта, господарі  випускають на прогулянку худобу, а чаклуни наговорюють горілку.

Ківерцівський календар:

  • Ківерцівський районний центр дитячої та юнацької творчості як комбінований багатопрофільний дитячий позашкільний заклад розпочав своє функціонування з 1973 року. 22 січня 1973 року директором Будинку піонерів, таку назву заклад мав з початку його заснування, наказом по відділу освіти була призначена Заєць Галина Миколаївна.

22 січня в Україні та світі:

  • В Україні День соборності.
  • У Польщі День дідуся

Церковний календар:

Сьогодні церква вшановує пам'ять святого мученика Полієвкта.

Святий Полієвкт був язичником і служив вояком при імператорі Декії. У нього був близький друг-християнин, якого звали Неарх. Коли почалося гоніння на християн, Неарх якось сказав Полієвкту: «Друже, ми скоро розлучимось з тобою, мене заберуть на муки, а ти, швидше за все, відмовишся від дружби зі мною». Полієвкт відповів йому, що бачив уві сні Христа, Який зняв з нього одяг і надів інший, світлий. «З цієї хвилини, – сказав він, – я готовий служити Господу Ісусу Христу».

Святий Полієвкт вийшов на міську площу, розірвав царський указ про обов'язкове поклоніння ідолам, який там висів, і вибив з рук жерців ідолів, яких вони несли. Його тесть, правитель Фелокс, якому доручили виконати царський наказ, прийшов у жах від вчинку святого Полієвкта і заявив, що тепер він повинен буде померти.

«Іди, прощайся з дружиною і дітьми», – сказав він. Прийшла дружина і стала в сльозах благати чоловіка відмовитися від Христа, але святий Полієвкт залишився при своєму рішенні і схилив свою голову під меч ката і хрестився у власній крові в 259 році. За часів святого рівноапостольного імператора Костянтина в Мелітіні був побудований храм в ім'я святого мученика Полієвкта. Як на Сході, так і на Заході мученик Полієвкт вшановується як охоронець клятв і договорів.


 

Народний календар:

Перший після Водохреща понеділок називався Різдвяним або Святим. Так-так, не дивуйтеся – учора була Різдвяна неділя, а сьогодні такий самий понеділок. Тобто, наші пращури, з одного боку, хоч і починали потроху братися до роботи, але все ніяк не могли розпрощатися з милими серцю різдвяно-новорічними святами. Як правило, в цей день не вживали м’ясних (хоч і не було посту) страв, але випити чарку дозволялося. З цього приводу жартували: «Святий понеділку, на сварися на мене, що я п’ю горілку». Втім, пити горілку було небезпечно: існувала загроза стати жертвою чаклунів і босоркань: саме в горілку намагалися підсипати чи підлити якоїсь гидоти з лихими намірами, аби звести людину з білого світу.

Наприклад на Поліссі вірили, що «даннє» робили з вужа і закладали під нігті, які потім вмочувалися у горілку, якою напували людину. На Київщині основним компонентом був порошок гадюк, ящірок або жаб, в Карпатах – линовище гадюки або корінь матрагіну (народна назва беладони).

На Поліссі вірили: щоб захиститися від подібних чар, необхідно було підкласти мізинець під чарку, з якої п’єш: якщо вона тріснула, хтось мав проти тебе лихі наміри. «Дання» вважалося дуже страшною хворобою, яку неодмінно потрібно вишептати якнайшвидше, в іншому разі людина помре. Його лікували за допомогою наговореної води, якою напували та вмивали хворого.

Цього дня наші пращури випускали на прогулянку худобу, аби не застоювалася в стайнях і хлівах. Тому примічали: якщо та одразу повертає до хліва – бути снігам та холоду. Коли ж тварини довго вигулювалися, нюхали повітря, чухалися – сильних морозів не жди.

 

Іменинники сьогодні Пилип і Іван.

Астровісник:

Сьогодні 7 місячна доба. Місяць перебазувався в знак Овна, тому гарантована деяка імпульсивність, а події стануть більш динамічними. Можлива також категоричність і абсолютна нечутливість до напівтонів. Обмежуючими факторами при виконанні певних завдань можуть стати брак часу і професіоналізму. Цього дня не варто започатковувати довготривалі проекти. Втім впадати у відчай з того не треба. Зауважте, що леопардам у шести з семи випадків доводиться прийти ні з чим із полювання. Тигри ще менш успішні. Лише раз із 20 випадків тигр наздоганяє здобич. А найефективнішим є командне полювання: тут лідирують собаки і вовки. А серед одинаків найрезультативнішим мисливцем є бабка. От так! Зловживайте сміхом, а не алкоголем і дайте шанс ароматерапії. Сміх знижує артеріальний тиск, послаблює стрес, а той чи інший аромат просто підвищить настрій.


 

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024