У «Цуманській пущі» вчилися картувати флору та рослинність

31 Серпня 2022, 18:12
Тренінг з картування рослин у «Цуманській пущі» ФОТО 403
Тренінг з картування рослин у «Цуманській пущі»

Працівники відділу науково-дослідної роботи Ківерцівського національного природного парку «Цуманська пуща» для колег з природоохоронних відділень провели навчальний тренінг.

Про це повідомляються на фейсбук-сторінці парку.

Навчання провели для ознайомлення та подальшого використання у роботі спеціального програмного забезпечення за допомогою мобільного додатку або сайту іNaturalist, що призначене для картування флори та рослинності Парку, що збиратиме фотографії об’єктів рослинного і тваринного світу. 

Учасники тренінгу отримали багато цінної інформації про поширення видів, інструкції, як правильно фотографувати рослини, гриби та тварин та як їх знайти в природі.

іNaturalist – соціальна мережа натуралістів, громадських вчених, біологів, побудована на концепції картування та обміну спостереженнями біорізноманіття по всьому світу. За допомогою сучасного телефону, можна легко і досить якісно реєструвати тварин і рослини навколо себе. 

Особливо актуальними є онлайн бази даних, куди кожен любитель природи може завантажити фото рандомного організму і позначити координати та дату, де потім інший користувач визначить, що це, а науковці зможуть використовувати ці дані у своїх дослідженнях. 

Такими є американський iNaturalist з всесвітнім покриттям і мільйоном користувачів, де більш представлені українські фахівці. Це корисно для науки й документує нашу природу, а також може бути дуже цікавим. 

Для одних – це можливість дізнатись, як називаються види, яких ви зустріли в поїздці або біля власної оселі. Для інших – це інструмент збору даних про поширення видів або й просто для пізнання природи. Наприклад, іNaturalist допоможе швидко знайти відповідь на питання дитини, як називається та чи інша тварина або рослина. 

У всіх випадках іNaturalist є дуже зручним помічником, але за однієї умови: вид має бути сфотографовано так, щоб його можна було розпізнати професійному науковцю.

Також ми започаткували на платформі iNaturalist окремий збір даних з інвентаризації біорізноманіття Ківерцівського НПП «Цуманська пуща», який збирає всі спостереження, зроблені будь-коли будь-яким користувачем.

Тренінг провели в польових умовах, де виявили багато цікавинок природи для #iNaturalist, не полишаючи поза увагою дрібні деталі.

Читайте також: У «Цуманській пущі» ростуть небезпечні для здоров'я рослини

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024