У Жидичинському чоловічому монастирі молилися за мир

01 Вересня 2022, 16:56
Жидичинський Свято-Миколаївський монастир ФОТО 967
Жидичинський Свято-Миколаївський монастир

На Успіння Пресвятої Богородиці у Свято-Миколаївському чоловічому монастирі, що в селі Жидичин Ківерецького деканату, відправили єрусалимську ранню з чином поховання плащаниці Діви Марії. 

Про це повідомила пресслужба Волинської єпархії Православної Церкви України у фейсбуці.

Урочистість, в якій взяли участь багато священнослужителів і мирян, очолив митрополит Луцький і Волинський Михаїл. З владикою у храмі Святителя Миколая Чудотворця служили: декан монастирів і намісник жидичинської обителі архімандрит Константин (Марченко), інше духовенство Волинської та Рівненської єпархії.

Під час відправи посилено молилися за воїнів і нашу перемогу над загарбником.

«Через випробування, котрі нам посилає Господь, Він хоче нас навчити цінувати те, що маємо. Свою хресну дорогу ми пройдемо з гідністю, але для цього потрібно мати ще внутрішню віру і силу. На завершення подякував усім присутнім за розділену радість на тій землі, де більше тисячі років лунає монаша молитва», – зазначив Отець Константин.

У давні часи єрусалимська рання із чином поховання плащаниці Пречистої Діви Марії була поширена, проте з часом її призабули, а з ХІХ століття почали відроджувати в православних обителях. Це особливе богослужіння звершують так, як у Страсну суботу на утрені, коли відправляється чин поховання плащаниці Ісуса Христа. Зазвичай його служать увечері на Успіння або після, в найближчу неділю.

За Священним Переданням, у день смерті Пресвятої Богородиці всі апостоли, окрім Фоми, дивним чином зібралися в Єрусалимі, щоб попрощатися з Нею. Після успіння Діви вони перенесли Її тіло до Гефсиманії, три дні перебували біля нього, співаючи псалми. 

Коли прибув Фома, виявилося, що тіло Богоматері не залишилось у гробі. В католицизмі щодо цього з 1950 року є догмат про Її внебовзяття не тільки душею, але й плоттю; у православ’ї загальновизнаного вчення про тілесне вознесення Марії нема. 

Священники вірять, що з переходом у Царство Небесне Вона отримала особливу силу заступництва за нас. Тому й богослужіння, присвячене цій події, пронизано не сумом, а хвалою Богоматері.

Читайте також: Церква на замку та тітушки: у селі Озеро церква вийшла з УПЦ МП

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024