Ківерцівський календар: що відзначати 25 січня

25 Січня 2018, 11:15
1546

Сьогодні церква вшановує мученицю Тетяну, студенти відзначають неофіційне свято, а сонце передвіщає ранній приліт птахів.

25 січня в Україні та світі:

  • У Росії та Білорусі День студента.
  • День Тетяни

Церковний календар:

Сьогодні мучениці Тетяни, а також святителя Сави, архієпископа Сербського. Тетяна народилася в родині знаного римського сановника, котрий таємно сповідував християнство. Дівчина відмовилася виходити заміж, була висвячена в дияконіси і присвятила все своє подальше життя служінню братам і сестрам по вірі. Коли почалися гоніння на християн за часів малолітнього імператора Александра Севера, її було схоплено разом з іншими християнами і піддано різним жахливим тортурам, про які власне можна прочитати в «житії» святої. Стоячи на межі між життям і смертю, мучениця лише молилася про прощення мучителів.

Ім’я Тетяна – римське, походить від імені легендарного сабінського царя Тіта Татія й означає «повелителька». Жінки, які мають ім’я Тетяна, поєднують в собі чарівну жіночність, м’якість, але, коли треба, можуть показати залізний характер і витримку. Що стосується Сави, то в Сербії він вважається найшановнішим святим. Його ім’ям називають все, що завгодно: від шкіл і лікарень до сорту хліба, а нинішній день – Савиндан – теж названо на його честь.


 

Народний календар:

У 1860-70 роках Тетянин день перетворився на неофіційне студентське свято. Наприкінці січня починалися канікули, і цю подію студенти зазвичай дуже весело відзначали.

Цього дня селяни підмічали: «Якщо вигляне сонце, то рано прилетять птахи з вирію, а коли сніжно, то влітку дощитиме». Або: «З’являються навколо сонця чи місяця райдужні кола – найближчої доби погода погіршиться».

Іменинниці сьогодні всі Тетяни.

Астровісник:

Сьогодні 9-ий і 10-ий місячні дні. Працьовитий і наполегливий Тілець невтомно тягтиме плуга, вправно утримуючи нашу увагу на практичній стороні справ. Добрий час для аналітичної роботи, дослідницької діяльності. Не ломімося в намальовані двері та не наздоганяймо потяг, що вже пішов – натомість пошукаймо чогось іншого: можливо, нам зовсім в інший бік. Якщо зваляться якісь клопоти – почніть із найбільших – малі самі відпадуть. Думайте не про волосся, а про голову. Коли голова порятована, то й волосся ціле. Забудьте поразницьку приповідку: «Добре там, де нас немає». Вірте, що добре саме там, де є ви, – і так воно й буде. 


 

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
09:50