У Ківерцях відновили курси з української мови: як саме вчать солов'їну

27 Вересня 2022, 18:13
Курси вивчення української мови для переселенців у Ківерцях ФОТО та ВІДЕО 904
Курси вивчення української мови для переселенців у Ківерцях

У Публічній бібліотеці міста Ківерці однойменної громади після майже місячної перерви відновили курси вивчення української мови для вимушених переселенців. Заняття стартували у квітні. Відбуваються вони двічі на тиждень.

Про це Суспільному розповіла вчителька української мови та літератури Зоя Щербяк.

З її слів, на курсах не лише вивчають граматику, орфографію та правильність вимови, а й слухають українські пісні, обговорюють звичаї та культуру, читають вірші українських письменників. Цього разу – поезію волинських авторів Надії Гуменюк і Олександра Богачука.

Директорка Публічної бібліотеки Ківерцівської міськради Любов Михальчук розповіла, що це була її ініціатива організувати курси вивчення української мови та запросити до викладання Зою Щербяк. 

«За пів року відвідувачі курсу здружилися, на заняття приносили випічку, рецептами обмінювалися, усе – українською мовою», – зазначила жінка.

Зі слів викладачки Зої Щербяк таким чином уроки вивчення мови переходять у побутову площину.

«Декотрі з учнів соромляться і кажуть: «Ми не хочемо, щоб з нас сміялися як з Азірова». Я навпаки прошу їх: «Дівчата, вчіться, говоріть, кожен помиляється». Той, хто нічого не робить, той не помиляється», – розповідає Зоя Щербяк.

Марина Хижняк із Харківщини відвідує курси пів року. Каже: за професією вчителька біології, вдома спілкувалась російською, нині вчить українську.

«Документація уся і на роботі усі просять, щоб українською мовою розмовляли та для своєї дитини потрібно допомогти, бо предмети українською мовою викладають у школі. Він у нас був у російському класі», – говорить внутрішньо переміщена українка.

Зі слів Зої Щербяк, за пів року курсами вдалося охопити орієнтовно десять вимушених переселенців. Їх можуть відвідувати усі охочі внутрішньо переміщені українці безплатно та без вікових обмежень.

Нагадаємо, курси з української мови відбуваються на безоплатній основі для усіх охочих переселенців громади.

Місце проведення занять: Публічна бібліотека міста Ківерці (вулиця Паркова, 8).

Час та дні навчань: середа та п'ятниця з 12:00 до 13:00. 

Читайте також: Ківерці: вчителька української мови поділилася історіями учениць-переселенок

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024