Гепатит, ГРВІ, туберкульоз, – на що найчастіше хворіють мешканці Ківерцівщини

26 Січня 2018, 15:55
1497

«Про стан епідемічної ситуації в районі, заходи з профілактики інфекційних захворювань» слухали на колегії РДА. Завідувач Ківерцівського районного лабораторного відділення Луцького міськміжрайонного відділу ДУ «Волинський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» Алла Пахальчук доповіла, що жителі району у минулому році найбільше хворіли на гострі кишкові інфекції, гепатит, ГРВІ, туберкульоз легень, кір.

Зокрема, гострих кишкових інфекцій  зареєстровано 149 випадків – проти 124-ох у 2016 році. Найчастіше хворіли діти – 73,8% з числа захворілих. Серед дитячого населення найвища захворюваність зареєстрована у віковій групі від 1-го  до 4-ох років життя. З числа захворілих на ГКІ восьмеро відвідували організовані дитячі колективи, проте з харчуванням у цих закладах захворювання даних дітей не пов’язані, так як результати лабораторних досліджень від’ємні, і поширення ці захворювання не набули, – повідомляють у Ківерцівській РДА.

За результатами епідеміологічних розслідувань, зі слів хворих, встановлювався ймовірний фактор передачі. При цьому 20,7% випадків пов’язані  з  контактно-побутовим шляхом передачі, 79,3% – з вживанням харчових продуктів, половина яких, практично, була придбана на ринках. В числі гастроентероколітів зареєстровано 23 випадки ротавірусної інфекції, яка найбільшого поширення набула серед жителів м. Ківерці, усі діти до 14-ти років.

У високих цифрах минулого року реєструвався в районі сальмонельоз – 48 випадків, що у три рази більше ніж у 2016-у році (14 випадків). Ріст відбувся за рахунок  спалаху на весіллі у кафе «Гопачок» м. Ківерці, де захворіло 37 осіб, серед яких 9 дітей у віці до 17-ти років. Обставини, що сприяли  виникненню спалаху –  недотримання  санітарно-гігієнічного режиму у закладі громадського харчування.

Зафіксоване рекордне, 80-тикратне зростання рівня захворюваності на гепатит типу А у сусідній Польщі, підвищений рівень захворюваності в усій Європі, 29 спалахів захворювання у 2017 році в Україні, спалах в поточному році у Волинській області. В минулому році спорадичний випадок  вірусного гепатиту А зареєстрований у Ківерцівському  районі. Захворювання поширення не набуло, проте для нашої місцевості характерний підйом захворюваності на вірусний гепатит А  після чотирьох років «затишшя», що прогнозовано припадає на 2018 рік.

Така ситуація вимагає ще більшої настороженості щодо утримання в належному санітарному стані джерел водопостачання, водопроводів, благоустрою територій.

Не знижується активність крапельних інфекцій:  продовжують реєструватися в районі скарлатина (37 випадків у 2017 році проти 20-ти в 2016-у); та вітряна віспа (79 випадків у звітному році, що на рівні 2016-го).

В 2017 році в  районі зареєстровані 7 випадків кашлюку. Хворіли діти до 14-ти років, частіше у віці до 1-го року - 4 випадки. Шестеро з них щепленими проти кашлюку не були, а один захворілий  імунізований, але з порушеннями календаря щеплень.

На користь імунізації «говорить» і таке захворювання, як  кір. У районі  минулого року зареєстрований спалах даної інфекції з 5-ма випадками: у сімейному вогнищі в с. Небіжка захворіла жінка та її четверо дітей, усі не щеплені. Діти не щеплювалися проти кору по причині відмови батьків від імунізації через релігійні переконання. Троє захворілих - учні ЗОШ І-ІІІ ступенів с. Жидичин, де колективний імунітет проти кору становив – 98,0%, один є учнем ЗОШ І ступеню с. Озерце, де колективний імунітет – 86,0%. Завдяки  високому охопленню щепленнями проти кору, інфекція поширення серед учнів уражених шкіл не набула, навіть незважаючи на те, що в період найбільшого виділення збудника у навколишнє середовище, захворілі діти відвідували дитячі заклади. Крім того, привізний випадок кору, виявлений у іногородньої студентки Ківерцівського медичного коледжу, у закладі, з високим колективним імунітетом до цього захворювання (97,1% імунізованих) , поширення також не набув. Не захворіла і  щеплена згідно віку дитина, яка перебувала у тісному контакті  з хворим на кір, під час перебування на стаціонарному лікуванні у Волинській ОІЛ.

Позитивна тенденція щодо припинення реєстрації кору в районі не повинна знижувати настороженість. Для даного захворювання характерна періодичність підйомів, а так  як востаннє у високих цифрах кір реєструвалася у 2012 році, то у  2018-у очікується нова хвиля епідемічного підйому. Проаналізувавши стан щепленості  дитячого населення та беручи до уваги результати моніторингу за інфекційною захворюваністю можна прогнозувати, що продовжуватимуть хворіти на кір дорослі, які раніше не хворіли і є не щепленими проти цієї інфекції, а якщо щеплені , то після крайньої  імунізації пройшов великий термін,  а також діти 2008-2011 та 2013-2014 років народження. Саме у цих вікових групах найнижчі показники вакцинації та ревакцинації, що пов’язане як  з перебоями у постачанні імунобіологічних препаратів в період, коли вони підлягали плановій імунізації,  так і з активною, у той час, анти-агітацією щеплень в ЗМІ, що масово спонукало батьків до відмови від проведення щеплень їхнім дітям.

За даними МОЗ України, у період триваючого в даний час епідемічного підйому захворюваності на кір , в Україні  від ускладнень цієї інфекції померло 8 людей.

У високих цифрах реєструється в районі захворюваність населення туберкульозом органів дихання. Особливо насторожує стійка тенденція до зростання захворюваності на туберкульоз  серед дітей до 17-ти років. Якщо п’ять років тому хворі на туберкульоз діти реєструвалися з частотою – один випадок у три роки, то починаючи з 2015-го – щороку реєструється по 2-4 випадки даного захворювання серед цієї категорії населення, у тому числі й мікобактерієвиділенням. Двоє хворих з числа виявлених у 2017 році  є учнями шкіл району. І вже в поточному році зареєстрований перший випадок туберкульозу – захворіла півторарічна дитина з ромської сім’ї.  Ріст захворюваності на туберкульоз серед дитячого населення прямо-пропорційний зниженню показників охоплення дітей туберкулінодіагностикою. Саме останні 5 років показники обстеження дітей на туберкульоз  у віці від 1-го року до 14-ти – є катастрофічними:  у 2012 році туберкулінодіагностика в районі взагалі не проводилася, так само можна сказати й про 2015-ий рік, коли проба Манту була поставлена одній десятій частині дітей; у 2013-у обстежена найбільша кількість дітей, але й вона становить менше 40,0%; у 2014-у, 2016-у та 2017–у  роках  відсоток охоплення дітей пробою Манту коливався від 13,0 до 16,0%. Вирішення проблеми із захворюваністю на туберкульоз органів дихання дитячого населення напряму залежить від закупівлі достатньої кількості туберкульозного діагностикуму.

На сьогоднішній день  район в достатній кількості забезпечений антирабічними препаратами – і це позитивні зрушення; але у високих цифрах продовжують реєструватися звернення населення з приводу нападу безпритульними тваринами – 7 випадків у 2017 році, щороку виявляються покусані, подряпані, ослинені  скаженими тваринами, а також відмовники від щеплень проти сказу. І в напрямку профілактики виникнення захворювання на сказ у людей потрібно продовжувати працювати.

У 2017 році укуси кліщів викликали важкі інфекційні захворювання у шести жителів району: в одному випадку – кліщовий вірусний енцефаліт, у п’яти  – хворобу Лайма. Один з хворих заразився за межами району, п’ятеро – на нових , раніше вільних від цих природно-вогнищевих інфекцій територіях нашого району. Серед захворілих у звітному році – двоє дітей у віці до 5-ти років.

За 16 тижнів епідемічного сезону грипу та ГРІ 2017-2018 років в районі на ГРІ захворіло 3576 осіб, грип не реєструвався. 61,0 % з числа захворілих становлять діти до 17-ти років.

В перед-епідемічному сезоні проти грипу були імунізовані: 230 осіб, які перебувають у спеціалізованих колективах (за кошти обласного бюджету); 31 працівник Олицького психоневрологічного інтернату, 1 школяр та працівник транспорту (33-є купували вакцину за власний кошт). Крім вказаних категорій,  до груп ризику щодо грипу  відносяться особи з хронічними захворюваннями  дихальної та серцево-судинної систем, нирок, обміну речовин . З їх числа в даному епідсезоні захворіло 115 осіб. Серед дітей організованих дитячих колективів зареєстровано 1381 випадок ГРВІ.  637 випадків сезонних захворювань зареєстровано серед працівників підприємств, установ, організацій. В цілому група ризику в загальній захворюваності населення району на ГРВІ склала 68,0%, що ще раз підтверджує доцільність проведення щеплень проти грипу особам, які мають високий ризик захворіти.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024