У школі села Суськ зроблять капітальний ремонт

06 Жовтня 2022, 18:50
Ліцей в селі Суськ Ківерцівської громади ВІДЕО 764
Ліцей в селі Суськ Ківерцівської громади

Школа у селі Суськ Ківерцівської громади потребує утеплення та оновлення. Ще у 2020 році громада виграла грант від міжнародної корпорації НЕФКО, але завадила початку робіт війна.

Через російське вторгнення партнери заморозили проєкти в Україні, – йдеться у сюжеті 12 каналу.

Вже другий тиждень тривають ремонтні роботи. Наразі будівельники працюють над покрівлею. Цього дуже чекали й у школі, і в громаді.

«Дуже раділи з того, що приїхала бригада, приїхали крани, привезли пиломатеріали та роботи почалися», – директор Суського ліцею Володимир Павлюк.

Такий необхідний для закладу капітальний ремонт фінансує Північна екологічна фінансова корпорація, тобто НЕФКО.

Грант на ці роботи Ківерцівська громада виграла ще у 2020-му. Роботи мали завершитись цьогоріч у серпні. Нині, попри паузу, проєкт відновлюють, відповідно і розморожують фінансування.

«Я надіюся що і далі фінансування буде йти, і далі будуть ці всі роботи, і ми будемо дуже всі вдячні та запросимо керівництво НЕФКО, всіх людей, які причетні до даного фінансування, на це чудове відкриття. Звичайно, вже як ми переможемо», – зазначив очільник Ківерцівської громади Олександр Ковальчук.

Вартість ремонту понад 300 000 євро. Зібрати цю суму громаді було б дуже непросто, тому цьому неабияк завдячують НЕФКО. Проєктом передбачений капітальний ремонт спортзалу, вестибюлю, харчоблоку та систем опалення, також заміна котлів, частковий ремонт котельні та облаштування санвузлів. 

Утім розпочали будівельники з найболючішого – покрівлі. 

«Весь шифер був у критичному стані, тому що покрівля є давньою. Воно текло скрізь, де тільки можна було текти», – розповів Ігор Шимків, виконроб ТзОВ «Житлобуд-2».

Дефекти на стелі довгий час намагалися маскувати, але що дощ, то нові сюрпризи. 

«Там, де вентиляційні люки зверху на даху, все воно прогнило. Все, фактично будівля і тим більше дах, вони вже свою експлуатацію закінчили. Як би ми не хотіли це все підтримувати, воно виходить з ладу і треба все робити: капітальний ремонт, вкладати великі кошти для того, щоб продовжити життя даній будівлі», – зазначив директор ліцею.

У Суському ліцеї навчається майже 200 учнів з навколишніх сіл. Крім того, в громаді з’явилося чимало сімей переселенців, які планують залишатися на Ківерцівщині, тому сучасна та комфортна школа тут просто необхідна. Ба більше, нещодавно заклад перекваліфікувався у ліцей і є опорним в громаді. 

Коли є 20 учнів чи 25 в класі, це зовсім не зрозуміти, коли їх 5-6 в класі. Це дітям набагато краще: є спортзал, є спілкування. Коли багато спілкування – це є розвиток дитини.

З вчасним фінансуванням роботи з утеплення та ремонту Суського ліцею планують завершити за півроку-рік. А крім того голова громади Олександр Ковальчук додав, що сподівається на подальшу співпрацю з корпорацією НЕФКО.

Читайте також: У ківерцівському ліцеї №4 відбувся «Олімпійський урок»

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024