Ківерцівська громада: керівники області та громади відвідали останню зв’язкову УПА

17 Жовтня 2022, 19:30
Зв’язкова УПА - 95-річну Надію Свирид. ФОТО 636
Зв’язкова УПА - 95-річну Надію Свирид.

У день 80-ої річниці створення Української повстанської армії (УПА) голова Луцької районної ради Олександр Омельчук відвідав останню зв’язкову УПА - 95-річну Надію Свирид. Кілька останніх років вона проживає у Тростянці – у відділенні стаціонарного догляду для постійного або тимчасового проживання Центру надання соціальних послуг Ківерцівської міської ради.

Голова райради разом із народним депутатом Вячеславом Рубльовим, головою та депутатами Волиньради та очільником Ківерцівської громади Олександром Ковальчуком навідалися до терцентру із гостинцями та подарунками для Надії Омелянівни.

Як розповіла Надія Свирид, за свій довгий вік вона пережила чимало випробувань: у 19-річному віці її ув’язнили на 10 років за співпрацю із українськими повстанцями за статтями «Измена родины» і «Пособничество бандитам».

Перший каторжний досвід здобула на Донбасі, після чого політичних каторжанок повезли на Сибір. Надія Омелянівна потрапила в місто Тайшет Іркутської області, яке «славилося» на весь Радянський Союз особливо жорстокістю: тендітні дівчата валили вікові сосни. 

Згодом була Монголія, де жінки-каторжанки прокладали залізницю, щоб вивозити нею в Союз худобу.

Але попри усі поневіряння, Надія Свирид невтомно любить Україну та навіть зараз береже український стяг поміж своїх хустин. 

«Світла та добра людина, патріотизм якої не зламали жодні випробування», - наголосив голова райради Олександр Омельчук.

Читайте також: Представники влади відвідали українських захисників, які лікуються у Ківерцівській лікарні;

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024