У Ківерцях вшанували Героїв Крут

30 Січня 2018, 08:00
2983

У понеділок, 29 січня, в районному будинку культури імені Михайла Ковальова  відбувся патріотичний захід «Волі народної дзвін», присвячений 100-річчю бою під Крутами та пам’яті борців українського народу за свою державність.

Про це йдеться на сайті РДА.

Ведучі заходу, Юрій Сухарєв та Алла Жук відзначили, що сто років тому, 29 січня 1918 року, біля залізничної станції Крути відбувся оборонний бій українського війська проти російсько-більшовицької армії. Серед українських захисників переважно були студенти, гімназисти та курсанти, які не мали попереднього військового досвіду. Проте, попри численні втрати, вони виявили надзвичайний героїзм і любов до Батьківщини. Результати бою під Крутами дали змогу затримати на декілька днів наступ більшовиків на Київ. 9 лютого на переговорах у Бресті було досягнуто міжнародного визнання Української Народної Республіки.

На превеликий жаль, трагічні сторінки історії повторюються. І сьогодні, як і сто років тому, тисячі нових героїв жертвують собою заради України. Тож лейтмотивом цьогорічних заходів із відзначення подвигу Героїв Крут стало також вшанування пам’яті бійців АТО, які загинули у боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України. Саме у цей день рік тому почався наступ ворога на дебальцевському напрямку.

Про героїзм і самовідданість захисників України у своєму виступі на урочистостях зазначив перший заступник голови районної державної адміністрації Юліан Таранчук.

«Як і в часи Української Народної Республіки, сьогодні на захист української незалежності піднялися патріоти. Серед них тисячі молодих людей. Вони пам’ятають Героїв Крут, які назавжди стали для українців зразком самовідданого служіння Вітчизні», – зазначив Юліан Віталійович.

Про подвиги бійців, які самовіддано сьогодні борються проти російського агресора на Донбасі, про те, що разом з дорослими чоловіками, як і в далекому 1918-му, на захист рідної землі стали зовсім молоді люди говорили голова райради Василь Хмілевський та міський голова Володимир Жгутов.

Всі виступаючі відзначали, що священна пам’ять про подвиг героїв минулого століття і нашого сьогодення пробуджує національну свідомість та кличе до безкомпромісної боротьби за незалежність України. Жертовність відважних юнаків з усіх куточків нашої держави, які добровільно пішли боронити рідну землю і ступили у безсмертя прямо зі студентської лави, є прикладом героїзму.

До пам’ятного знаку Борцям за волю України покладено квіти від учасників заходу. Пам’ять загиблих Героїв вшановано хвилиною мовчання.

У заході брали участь представники районної та міської влади, підприємств, установ, громадських організацій та політичних партій, студентство та шкільна молодь.











 

Більше фото тут.

Коментар
24/04/2024 Вівторок
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром