Ківерцівський календар 31 січня: Ківерцівщина вшановує Дмитра Васильєва

31 Січня 2018, 11:33
1780

Сьогодні Ківерцівщина вшановує Дмитра Васильєва, церква – Афанасія і Кирила, а в Україні триває період весіль.

Ківерцівський календар: 

31 січня – 74 роки від дня загибелі Дмитра Павловича Васильєва  (1944) – Героя Радянського Союзу, що взяв участь у визволенні Цумані. 

Указом Президії Верховної Ради СРСР від 25 серпня 1944 року за «зразкове виконання бойових завдань командування на фронті боротьби з німецькими загарбниками і проявлені при цьому мужність і героїзм» гвардії капітан Дмитро Васильєв посмертно був удостоєний високого звання Героя Радянського Союзу.Також був нагороджений орденами Леніна, Вітчизняної війни 1-й і 2-го ступенів, двома орденами Червоної Зірки.  Похований у братській могилі в селищі Колки Маневицького району.   

Ім’ям Героя названа вулиця в селищі Цумань. На місці загибелі 8 липня 1979 року встановлено пам’ятник, архітектор Богдан Гапонюк, і ще один пам’ятник встановлений в селищі Акташ Самаркандської області. 



 Церковний календар:

Сьогодні святителів Афанасія і Кирила, архієпископів Александрійських. 

Святитель Афанасій Великий, архиєпископ Олександрійський, народився приблизно в 297 року в Олександрії, у доброчесному християнській родині. З дитинства він полюбив церковне богослужіння, що навіть влаштовував зі своїми однолітками гру у священиків, а сам, подібно єпископу, з усією точністю здійснював церковну службу. Коли до хлопців приєднувалися діти з язичницьких сімей, святий Афанасій розповідав їм про Христа Спасителя, а потім, у разі їх згоди, здійснював на березі моря хрещення.

Коли святому Афанасію виповнився 21 рік, святитель Олександр висвятив його в сан диякона Олександрійської Церкви. Після смерті святителя Олександра диякон Афанасій був обраний його наступником - первосвятителем Олександрійської Церкви. У 326 році він був висвячений в єпископа Олександрійського. Очоливши Олександрійську Церкву, святитель Афанасій продовжував ревну боротьбу проти єретиків, які, користуючись підтримкою при дворі, домоглися засудження святителя.

В 336 році він був відправлений у вигнання в Трір. Після смерті імператора Костянтина святитель Афанасій повернувся із заслання. Незважаючи на багаторічні, у загальній складності понад 20 років, гоніння і переслідування єретиків, святитель Афанасій продовжував відстоювати чистоту Православ'я і викривати аріан, проти яких написав багато послань і богословських трактатів. Первосвятитель керував Олександрійською Церквою аж до своєї смерті, що послідувала в 373 році.

Святитель Кирило, архієпископ Олександрійський, був родом зі знатної родини. Згодом Кирило став одним з видатних борців за православ'я і великих учителів Церкви. Крім вивчення Священного писання, він вивчав багато світські науки, у числі яких була і філософія. Святий Кирило був одностайно обраний на патріарший престол Олександрійської церкви після смерті Патріарха Феофіла. Святитель Кирило відразу ж очолив боротьбу з лютими єретиками, які розповсюдилися в Олександрії. Але бачачи, що вмовляння не приносять результату, приклав всі зусилля, щоб єретики були вигнані з Олександрії. Свій життєвий шлях святитель Кирило закінчив у 444 році, в цілому він керував Олександрійською церквою протягом 32 років. Спільне святкування святителям Афанасію і Кирилу Олександрійським встановлено за них багаторічні великі труди і подвиги, понесені за захист догматів Вселенської церкви проти єресей.


 

Народний календар:

О цій порі в Україні тривав період зимових весіль. Зазвичай про шлюб дітей домовлялися батьки.

За часів Гетьманщини, особливо в колі козацької старшини, ключову роль у згоді на весілля відігравала матір нареченої, що свідчить про досить високе становище жінки в українському суспільстві. До того ж, згоду, чи то пак благословення на шлюб мав надати і сам гетьман. Іноді, не отримавши згоди на шлюб, українські дівчата зважувалися на відчайдушний крок – утечу з батьківського дому.

Тут можна згадати і Мотрю Кочубеївну, яка утекла до гетьмана Івана Мазепи, і онучку гетьмана Данила Апостола, і другу дружину гетьмана Івана Виговського Олену Стеткевич; заради кохання вони були ладні на все. Цікаво, що з родини Кочубеїв, чиїм пращуром був хрещений татарин Кучук-бей, тікала не тільки одна Мотря – Василь Васильович Кочубей позбавив посагу і спадку свою дочку Ганну, яка теж утекла з дому аби бути поряд з коханим – полковником Степаном Томарою. Тікала й таємно вінчалася вночі і його онука  Надія – з капітаном Потьомкіним.

Чи практикувалися в українців дошлюбні стосунки? Так, це було досить поширеним явищем. Інокентій Ґізель (1600-1683) – архімандрит Києво-Печерської лаври і ректор Києво-Могилянської академії, котрий за свій вік вислухав не одну тисячу сповідей (він залишив пречудову систематизацію гріхів тогочасного суспільства), згадує про «…заручених, котрі виявляють нетерпіння». Молоді люди дозволяли собі певну близькість, не очікуючи вінчання. Та й як не згадати Богдана Хмельницького, який спочатку «відсвяткував весілля» з Оленою Чаплинською і лише через півроку після цього обвінчався з нею.  

З іменинами вітайте Афанасія, Кирила, Марію, Михайла, Євгена. 

Астровісник:

Сьогодні 15-ий і 16-ий місячні дні. Місяць уповні та повне місячне затемнення у знаку Лева! Ми побачимо лише останні фази затемнення, коли Місяць вже виходитиме з тіні Землі. В тренді яскравість, артистизм, експансивність, гедонізм. Виходьте з тіні, сміливо заявляйте про себе, пробуджуйте свою індивідуальність. Час публічності, активної взаємодії з іншими, а також розкриття і кульмінації минулих тенденцій. Не чекайте, коли оновлювати вас візьметься доля – ліпше почніть оновлюватися самі. Новини можуть бути обнадійливими, а навіть і незначні події – доленосними.


 

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024