У Ківерцівському районі зареєстрували випадки захворювання на скарлатину

02 Лютого 2018, 11:56
5222

З початку року на скарлатину в області захворіло 58 осіб. Серед них зареєстровані випадки у Ківерцівському районі.

Про це повідомили у прес-службі ДУ «Волинський обласний лабораторний центр МОЗ України».

За минулий тиждень на скарлатину в області захворіло 20 дітей, що характерно для даної пори року. Взагалі з початку 2018 року зареєстровано 58 випадків цієї недуги, найбільше у місті Луцьку – 67% від загальної кількості. Спорадичні випадки цього захворювання реєструються в 6 районах області (Ратнівському, Рожищенському, Володимир-Волинському, Ковельському, Ківерцівському, Горохівському) та місті Луцьку. Спалахів в організованих колективах на сьогодні немає.

Для скарлатини характерна періодичність виникнення епідемічних ускладнень – 3-4 роки та осінньо-зимова сезонність. Останній підйом захворюваності на Волині відбувся у 2017 році, коли захворіло понад 700 осіб. В 99% випадків скарлатини розвивається у дітей віком 2-10 років. Вважається, що до 10 років повинен сформуватися стійкий імунітет до гемолітичного стрептокока групи А, котрий є збудником скарлатини. Дорослі, як правило не хворіють на скарлатину, проте, особи з ослабленим імунітетом можуть інфікуватися при контакті з хворим (загалом до 10 осіб в рік).

Додатково:

Скарлатина – гостре, інфекційне захворювання, що передається повітряно-крапельним і контактно-побутовим шляхом через спільні іграшки, білизну, посуд та інші предмети побуту.

Джерелом інфекції є хворий на скарлатину або іншу хворобу, викликану стрептококом (ангіна, назофарингіт, стрептодермія, бешиха). Небезпечними є і здорові носії інфекції (такими вважаються 20% людей). Хворий заразний з першого дня захворювання.

Інкубаційний період скарлатини 2-7 днів.

Сприйнятливість людини до скарлатини досить висока. Стрептококи стійкі в зовнішньому середовищі, зберігають життєздатність від декількох днів до декількох тижнів.

Симптоми захворювання проявляються досить швидко, буквально за першу добу – висока температура, головний біль, лихоманка, втрата апетиту, млявість, болі в животі. На наступний день після стрибка температури з’являється дрібний висип на шкірі. Він найчастіше локалізується на обличчі, шиї, згинах кінцівок, збоку живота, на грудях і внутрішній поверхні стегон. Цей висип супроводжується сильним свербінням і тому багато хто сприймає його як алергічну реакцію на ліки, харчову алергію. Протягом 14-22 днів людина остаточно одужує.

Вакцини проти скарлатини поки що не існує. Велике розмаїття стрептококів групи А не дозволяє знайти єдине правильне рішення в боротьбі з цією інфекцією.

Найдієвішим методом лікування даної хвороби є антибіотики, проте, лише лікар повинен їх призначати. Чим раніше розпочнеться терапія, тим швидше хворий одужає, і вірогідність виникнення ускладнень у вигляді ревматизму значно знизиться. Після перенесеного захворювання зберігається стійкий антитоксичний імунітет.

Попередження поширення захворюваності скарлатиною досягається неухильним дотриманням санітарно-гігієнічного режиму в дитячих дошкільних закладах та інших організованих колективах, що включає:

  • раціональне наповнення груп;
  • дотримання групової ізоляції;
  • проведення щоденного ранкового прийому дітей, котрий передбачає недопущення в колектив осіб з проявами гострих респіраторних - вірусних інфекцій;
  • якісне вологе прибирання, провітрювання приміщень, миття посуду та іграшок;
  • неухильне дотримання правил особистої гігієни.
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024