Ківерцівський календар: від фашистів звільнили Покащів

04 Лютого 2018, 08:10
1774

Сьогодні Тимофія: куди він дів зиму та кого треба оминати десятою дорогою.

Ківерцівський календар:

4 лютого 1944 року від фашистських загарбників визволили села Жорнище та Покащів.

Цурковний календар:

Сьогодні Тимофія – учня апостола Павла і першого єпископа Ефеса. За переказами, у 80 році він прийняв мученицьку смерть від рук язичників. А ще сьогоднішня неділя називається неділею про блудного сина. Церква згадує євангельську притчу про людину, яка повертається до батьківського дому з добровільного вигнання. На ранковій відправі, після радісних і урочистих псалмів співається сповнений невимовного туску 136 псалом – «На ріках вавилонських…», який ще називають псалмом вигнання. Його співали євреї в Вавилонському полоні, згадуючи своє святе місто Єрусалим. Цей псалом співається ще двічі, в останні дві неділі перед Великим Постом. Він відкриває нам значення Посту як паломництва, покаяння – повернення в дім Батька.

Народний календар:

В народі цей день називали Тимофієм-Напівзимником. Вважалося, що Тимофій приносить останню порцію сильних морозів, які не поступаються і йорданським. Існували й прикмети: «Якщо схопиться хурделиця, то весь тиждень буде негожий; коли ж опівдні усміхнеться сонце, то закличе в гості ранню весну». Дивилися і на шибки: коли на них були візерунки – зима не скоро піде. Щоправда, казали, що «Тимофій зимі роги збиває» і «Тимофій частину зими в ліс відвіз, а частину в ополонці втопив». Але вона може і з лісу утекти, і з ополонки вибратися.

Іменинники сьогодні Тимофій, Гаврило, Леонтій, Петро.

Астровісник:

Сьогодні 19-ий місячний день з несприятливою важкою енергетикою. Для декого актуальними стануть перешкоди в коханні, лицемірство або марнославство одного з партнерів. Утім, Місяць у Терезах спонукатиме все ж до пошуку гармонії і балансу інтересів. Ще однією з загроз сьогоднішнього дня є марнотратство. Не дозволяйте собі виходити за рамки бюджету, тим більш позичати. Перед тим як щось купити, уявіть себе потенційним інвестором і запитайте: «Наскільки продуктивною буде моя інвестиція?» Оминайте і стережіться людей напідпитку. А в іншому – відпочивайте, наснажуйтесь спілкуванням у колі рідних і близьких, сходіть до театру, послухайте гарну музику, почитайте вірші. В їжі надавайте перевагу гарячим рідким стравам. До речі, сьогодні в США Національний день супу. І це, зауважте, після морквяного пирога…

 

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024