Ківерцівський календар 12 лютого: починаємо Масляну

12 Лютого 2018, 08:00
1728
Сьогодні початок Масляної: співаємо осанну вареникам з сиром і біжимо за мештами.

Церковний календар:

Цього дня Церква вшановує пам’ять вселенських учителів і святителів церкви Василія Великого, Григорія Богослова та Іоанна Златоуста, яких у народі називали просто – Трьох Святих.

За імператора Олексія Комнина, який правив у кінці одинадцятого століття в Константинополі розгорілася суперечка, яка розділила суспільство на три групи. Мова йшла про трьох святителів і видатних отців Церкви: Василія Великого, Григорія Богослова і Іоанна Златоусті. Одні виступали за те, щоб віддати перевагу святителеві Василію, ніж двом іншим, оскільки він зумів пояснити таємниці природи як ніхто інший і був піднесений чеснотами на ангельську висоту. Інша партія, навпаки, захищала Златоуста, заперечуючи противникам, що прославлений єпископ Константинополя нітрохи не в меншій мірі, ніж святитель Василь, прагнув боротися з пороками, закликати грішників до покаяння і спонукати народ до вдосконалення за євангельськими заповідями. Третя група виступала за те, щоб визнати головним святителя Григорія Богослова за велич, чистоту і глибину його мови. Вони казали, що ніхто з людей не зміг настільки чудово викласти вчення про Святу Трійцю.

Таким чином, кожна партія захищала одного отця перед двома іншими, і це протистояння захопило незабаром всіх жителів столиці. Тоді одного разу вночі три святителі з'явилися уві сні святителю Іоанну Мавроподу, митрополиту Євхаїтському, спочатку по одному, а потім втрьох. В один голос вони йому сказали: «Як ти бачиш, ми всі разом знаходимося поруч з Богом і ніякі сварки або суперництво нас не розділяють. Повели тим, хто свариться, не створювати з-за нас розколів у Церкві, оскільки за життя всі свої зусилля ми присвячували встановленню єдності і злагоди у світі. Потім об'єднай наше шанування в одне свято і склади для нього службу, включивши туди піснеспіви, присвячені кожному з нас». Тоді свчтитель Іоанн Мавропод зібрав народ і повідомив про одкровення. Так як всі поважали митрополита за доброчесність і захоплювалися силою його красномовства, сторони партії примирилися. Всі стали просити Іоанна негайно взятися за складання служби загального свята трьох святителів. У підсумку, свято було встановлено 12 лютого.

Народний календар:

Сьогодні розпочинається Масляна, або Сиропусний тиждень – останній тиждень перед Великим постом.

Назва «Масляна» пов’язана з тим, що в тиждень перед Великим постом з раціону харчування виключалися м’ясні продукти, натомість молочні – молоко, масло, сметану, а також і яйця, ще можна було вживати. Відомо, що Масляну святкували в Україні ще в дохристиянські часи, й вона була присвячена шануванню Сонця. З приходом християнства всі язичницькі звичаї поступово викорінювалися, однак традиція святкувати Масляну залишилася. Останній тиждень м’ясниць мав кілька назв – Масляна, Сиропусний тиждень, Пущення, Загальниця, Ніжкові заговини, Колодій тощо.

Основною обрядовою стравою Масляної (Масниці, Масляниці) були вареники з сиром, які вживалися з маслом чи сметаною. Виготовляли також гречані млинці, заправлені смальцем. Загалом Масляна вважалася жіночим святом, хоч участь у ньому могли брати й чоловіки. У цей час широко практикувалися й погостини. Жінки, зібравшись у гурти, відзначали у понеділок «початок Масної».

У цей день не можна було прясти, щоб протягом року не було наривів. А ще вважалося, що від сьогодні в лісах між звіриною починається «весільний» сезон: звірі паруються, самці б’ються між собою, починається звіриний рід.

Іменинники сьогодні Василь, Григорій, Іван.

Астровісник:

Нині 27-ий місячний день. Місяць у Козерогу може створювати кризові ситуації, але й допомагатиме знаходити шляхи виходу з них. Ідеальним, але майже неможливим рішенням буде компроміс. Негативні емоції, несподіваний розвиток подій можуть спровокувати стрес. Будьте готові до бунту проти тиску, надмірної опіки, залежності. Ймовірні серйозні кадрові перестановки. Втім, пам’ятаймо, що Венера перебуває нині в знаку Риб, отже, в цей період можна сміливо робити ремонт у ванній кімнаті або на кухні – там де є вода. Також цілющими будуть усі водні процедури. Хто має проблеми з ногами (ступні, пальці) – може звертатися до фахівця, лікування буде успішним. А ще в цей період добре купувати взуття.


 

Коментар
18/04/2024 Середа
17.04.2024