Скандал у Тростянці: селяни вимагають повернути священика

12 Лютого 2018, 09:00
12685

У селі Тростянець Ківерцівського району місцеві мешканці збунтувалися проти рішення звільнити їхнього священика і самовільно закрили храм на ключ. На зборах люди підготували звернення до митрополита Луцького і Волинського Михаїла, а також заявляли про готовність до радикальних дій.

Збори селян відбулися 11 лютого на території церкви Святої Трійці, – пишуть Волинські Новини.

Люди розповідають, що їхній духівник, протоієрей Сергій Ледвовк, добропорядна людина, яка відновила храм з руїн.

«Вісім років у нас був батюшка. Він прийшов сюди, коли храм валився, стіни потріскали, дах протікав, підлога була гнила. Він зробив усе, аби реконструювати церкву. Також звели дзвіницю, на першому поверсі він планував започаткувати недільну школу для дітей. На батюшка їздив у зону АТО, волонтерством займався, і тут з незрозумілих причин його знімають. Ми сьогодні запросили на збори митрополита Михаїла, щоб пояснив своє рішення, але він не приїхав. Тому храм зачиняємо й не дамо тут нікому служити рім нашого священика. На його підтримку ми зібрали більше 500 підписів, все село стало за нього. Із сусідніх теж готові приїхати, як буде потреба. Бо такого, як наш батюшка, ми ще не бачили: він 8 років живе в орендованій хаті, всі сили на відновлення церкви спрямував, інші за рік зводять свої будинки, а він працює для громади – і така дяка. Ми не хочемо іншого духівника і змусимо з думкою громади рахуватися», – наголошує місцева мешканка Валентина.

2

 

Селяни наголошують, що готові перекривати дорогу і тут, і в Луцьку, аби їх таки почули, але отець Сергій попросив їх бути миролюбивими та не вдаватися до радикальних дій.

Тоді громада підготувала звернення митрополиту Михаїла. Люди кажуть, що як їхні вимоги повернути духівника не будуть виконані, то вони мають намір перейти у Володимир-Волинську чи Рівненську єпархію.

Зауважимо, що звільнили батюшку нещодавно.

«Моя позиція залежить від керуючого єпархії владики Михаїла, як він благословляє – так я і роблю. Мене звільнили через скандал із підставними звинуваченнями, але це я на пресу не хочу виносити. Всі звинувачення спростовую», – каже духівник.


 
Люди розповідають, що скандал навколо Сергія Ледвовка створили навмисно.
 
«Того року до нього подзвонила жінка і почала казати, чи він пам’ятає, як разом у сауні відпочивали. Потім вдалося за номером телефону дізнатися хто це, до неї поїхали, аби перепитати чи дійсно був інцидент. Однак жінка написала розписку, що про дзвінок її попросив колишній настоятель храму, а вся історія вигадана. Після того ця особа дзвонила ще 20 сім’ям, дві розбила. Далі одна мешканка села просила батюшку приїхати, бо має важливу розмову. В храм не хотіла йти. Звісно, він і відгукнувся, бо не відмовляв у допомозі людям. А вона дістала вино із сумки та когось на телефоні набрала, одразу приїхала поліція й почала знімати відео, мовляв, тут займаються проституцією. Але коли в них люди просили докази, то сказали, що відео стерлося. От так нашого батюшку підставляють», – розповідає мешканка Тростянця і просить не називати її імені, мовляв, до цієї справи замішані високопосадовці.
 
Насамкінець зборів люди проголосували за звернення, аби вже завтра доставити його Михаїлу, та закрили храм на ключ.

Короткий зміст звернення: «Ми, парафіяни Тростянецької церкви з обуренням і нерозумінням сприйняли рішення про переведення нашого настоятеля о.Сергія (Ледвовка С.М.) на парафію с.Домашів і призначення нам священиком о. Василя (Довбуша В.А.), який має свою парафію в сусідньому селі Омельне. 4 лютого 2018 року більше 70 парафіян прийшли на службу та дізналися про те, що о.Сергій, який тільки 1 лютого повернувся з лікарні, переведений в іншу парафію. Люди були шоковані такими діями церковної влади.

Громада не розуміє і не може прийняти такого рішення. На нашу думку воно є необґрунтованим і несправедливим. Будь-яких вчинків з боку о.Сергія протягом його служби у нашому храмі, які б порочили його чи свідчили про його неблагочестя, громадою с.Тростянець помічено не було».
Коментарі
12 Лютого 2018, 11:32
А чого 10 років тому не хотілося церкву захопити? Коли вона розвалювалась, коли ікони цінні було викрадено. Та як все відреставрували, повернули - то зразу і незрозумілі монашки з айфонами з'явилися, і священнику старому молодий не вгодив. Може ще для МП храм передати? Схаменіться люди! Не на тих кістках танцюєте!
31 Серпня 2018, 16:19
Повна інформація:<br/>https://www.volyn24.com/news/98644-povii-shamany-i-cerkva-na-zamku-iak-u-trostianci-voyuyut-za-sviaschenyka
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024