На Ківерцівщині зубру відрізали голову

12 Лютого 2018, 09:31
4014

У тіла зубра, який загинув у Ківерцівському районі, відрізали голову. Лісники кажуть, що це відбулось з порушенням законодавства.

Натомість працівники «Цуманської пущі», які обезголовили тварину, переконують, що зробили це для досліджень, – пише «ВолиньPost».

Нагадаємо, увечері, 8 лютого, в 36-му кварталі Муравищанського лісництва на території ТзОВ «Майдан мисливський» виявили мертвого зубра.

Раніше у Звірівському лісництві, що у Ківерцівському районі, лісівники зафіксували хворого зубра на фото. Тварина ледве ходила. Мала травмовану ногу. 

За словами директора «Майдану мисливського», після розтину ратиці виявили, що рана зубра гноїлася, від чого почала розкладатися кістка. Через зараження крові органи тварини не витримали та відмовили.

Природоохоронці не відкидали, що травмуватись тварина могла від мисливської петлі або від кулі.

9 лютого на місце, де загинула тварина, прибули представники ветеринарної служби, Національного природного парку «Цуманська пуща», обласного управління екології, управління лісового та мисливського господарства, ТзОВ «Майдан мисливський».

Вони дослідили хвору ногу загиблого зубра, у якій повністю зогнила кістка. Ветеринари переконують – інших пошкоджень, як-от від петель, капканів немає, тому, найімовірніше, що процес розвинувся після механічного пошкодження.

Потім група вирушила із лісу, а на місце події викликали єгеря ТзОВ «Майдан мисливський». Однак чоловік застав вже обезголовлену тушу зубра. Відрізали і забрали голову нібито працівники «Цуманської пущі».

Директор ТзОВ «Майдан мисливський» Ігор Миколайчук переконує – це можна було робити лише за погодженням з Міністерством екології та природних ресурсів.

«Навіть на аналізи якщо брати, то має бути дозвіл, це стосується будь-яких червонокнижних видів», – запевнив Ігор Миколайчук.

«Мені зателефонував єгер і повідомив, що працівники парку вже виїхали з місця події з головою. Ніхто не взяв на аналізи тієї ноги, яка причина цього всього. Взяли тільки голову, трофей», – додав Миколайчук. Опісля голову тварини привезли «на зберігання» у сарай Муравищанського лісництва.

Директор «Цуманської пущі» Ігор Квач натомість розповів, що 8 лютого працівники знайшли місце, де стадо «добило» зубра. 

«Фізичне добивання рогами, копитами, наші працівники фільмували це все на носії інформації, це ми також викладемо на свої сторінки», - повідомив посадовець.

Квач каже, що «зразки взяли» для дослідження науко-технічною радою парку та вивчення іншими фахівцями. 

«Звернувся ще до мене по дорозі директор Звірівського господарства, ну, що є усна така вказівка від начальника управління лісового та мисливського господарства доставити голову цього зубра… ну куда там доставити він вкаже подальшому», - заявив Квач. 

На питання, чому тоді не можна було забрати всю тушу тварини, посадовець відповів, що забрати вирішили ту частину, яка не несе ніякої загрози

«В першу чергу науковці нашого СНУ цікавилися розміром голови, черепа», – каже Квач.

Натомість директор ДП МГ «Звірівське» Сергій Смічик заперечує, що озвучував Квачу інформацію про те, що голову треба доставити у ВОУЛГМ. Мовляв, він запитав, що мають робити з головою та хто її забиратиме, про жодну доставку будь-куди не йшлося. 

«Порушення процесу не відбулося», – наполягає Квач. Та екологи вважають інакше, адже без відповідного дозволу із Міністерства тварина, занесена до Червоної книги України, не могла бути обезголовленою.







 

Коментарі
12 Лютого 2018, 21:28
Без відповідних документів, дозволів,не мають права такого робити і працівники лісництва, заповідника і т.д . <br/>За кордоном, за таке, уже б посадили до в'язниці<br/>І у нас потрібно відкривати кримінальну справу на таких звірів! Тому, що людьми їх не назвеш!
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39