В Ківерцях презентували книгу Героя України Тараса Матвіїва «Мої думки»

13 Січня 2023, 12:06
В Ківерцях презентували книгу Героя України Тараса Матвіїва «Мої думки» 402
В Ківерцях презентували книгу Героя України Тараса Матвіїва «Мої думки»

У Ківерцівському центрі позашкільної освіти відбулася презентація книги «Мої думки» Тараса Матвіїва. 

Про це повідомили на сторінці Ківерцівської міської ради.

«Мої думки» Тараса Матвіїва – це лірична збірка віршів воїна, який загинув, захищаючи Україну.

Підготували до друку, видали і представили книгу жителям громади батьки автора, Тарас і Валентина Матвіїви.

Подія відбулася за підтримки Ківерцівської міської ради, Парафії Різдва Пресвятої Богородиці УГКЦ та творчого супроводу працівників будинку культури імені М. П. Ковальова.

Тарас Матвіїв – волинянин, журналіст, активний учасник Революції Гідності, громадський діяч, доброволець, воїн, Герой України. Загинув 10 липня 2020 року під час ворожого мінометного обстрілу на Луганщині.

Презентація поетичної збірки полеглого воїна розпочалася хвилиною мовчання.

Своїми спогадами про Тараса, його вдачу і мрії поділився отець Леонід Григоренко, ієромонах Кохавинського монастиря святого Герарда УГКЦ.

«Тарас був дуже добрим, любив багато читати. Маючи наречену, він мріяв мати сім’ю, діточок, яких він дуже любив. Своїй нареченій він писав: «Якщо на це воля Божа, я б дуже хотів, щоб ми завжди були разом, і я тобі бажаю неба». Він був розумним хлопцем, завжди глибоко «копав». Тому його твори не такі легкі для розуміння. Тарас дуже часто залишався сам і розмовляв з Богом, тому вірші мають більш богословський, психологічний зміст», – розповідає отець Леонід Григоренко.

«Коли я дізналася про втрату сина, зайшовши до його кімнати, мені в очі кинулась зелена папка з листками. Я вирішила її переглянути. Там була лірика, про яку ми не знали, і коли я перечитувала листок за листком, мене переповнювали почуття», – пригадує мама Тараса, Валентина Матвіїв.

Книга вийшла не одразу. Згодом серед паперів Тараса батьки знайшли список з 51 пункту – це були занотовані сином його мрії: 

«Перша мрія – перемога України, друга – видати книжку. Тоді ми вирішили, що просто мусимо продовжити цю справу, видавши цю книгу. Тут і про Бога, і про Україну, і про кохання. Також книга є своєрідним продовженням боротьби Тараса, але вже в іншому вимірі».

Так найближчі люди Тараса вирішили втілити мрії сина вже по його смерті.

Протягом заходу творчі колективи та аматори сцени будинку культури імені М. П.Ковальова зуміли майстерно створити у залі тематичну атмосферу для ідеального сприйняття Тарасових віршів, допомогли присутнім насолодитись, проаналізувати та пройнятись його творчістю.

Читайте також: Думки й мрії Тараса Матвіїва: в Луцьку презентували книгу Героя України

По закінченню усі бажаючі мали змогу придбати книгу з автографами батьків Тараса Матвіїва.

У фіналі зустрічі міський голова Олександр Ковальчук презентував від міської ради книгу Тараса Матвіїва «Мої думки», кожній з родин загиблих Героїв Ківерцівської громади, які були присутні на заході.

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024