Ківерці: відбулася нарада з головами ОТГ

13 Лютого 2018, 18:32
3477

Робочу нараду з головами об’єднаних територіальних громад провів 13 лютого голова Ківерцівської райдержадміністрації Валерій Ткачук.

У нараді також взяли участь перший заступник голови райдержадміністрації Юліан Таранчук, заступник голови РДА Яна Церкевич, керівник апарату РДА Зоя Радюк, голова районної ради Василь Хмілевський, начальник управління фінансів Олена Єгорушкіна, головні розпорядники коштів районного бюджету, начальник відділу Держгеокадастру у Ківерцівському районі Ігор Лукасюк, голови ОТГ Цуманської селищної та Жидичинської сільської рад – Анатолій Дорошук та Галина Матвіюк. Про це повідомляють у відділі з питань організаційної роботи, внутрішньої та інформаційної політики.

На порядок денний засідання було винесено ряд питань, що виникли в процесі діяльності новоствореної громади. Зокрема, обговорено фінансування об’єктів спільної власності району і ОТГ, прийнято колегіальне рішення по врегулюванню всіх фінансових питань установ, що знаходились у комунальній власності районної ради і передані на ОТГ.

Насамперед голова РДА Валерій Ткачук запевнив голів ОТГ, що райдержадміністрація готова допомагати будь-якій громаді в її розвитку і,  відповідно, у вирішенні проблем, які виникають під час роботи. Саме тому за «круглим столом» зібрались керівники району, галузей освіти, культури, первинної ланки охорони здоров’я, соціальної сфери, земельних правовідносин.

– Я прекрасно розумію перспективу об’єднаних громад у нашому районі. Жидичинська та Цуманська ОТГ є першопрохідцями. Ви повинні працювати над наповненням дохідної частини власних бюджетів і знаходити компромісні рішення на проблеми, які виникають. Якщо для цього потрібна наша допомога, ми готові вам її надати. Розраховуйте на нашу підтримку», – наголосив Валерій Ткачук.

– У Цуманської громади є проблеми з виконанням бюджету у січні 2018 року, тому ми не маємо можливості виділити кошти за клопотаннями на районний центр первинної медико-санітарної допомоги. Цуманська амбулаторія обслуговує людей з Карпилівської, Башликівської рад, хоча фінансування на їх обслуговування у нашій медичній субвенції нема. Також не враховано у нашому кошторисі і в освітній субвенції утримання вечірнього класу, оплати позашкілля – гурткова робота, ставки тренерів філій ДЮСШ, СЮТ, КРЕНЦ. Ми не маємо досвіду тендерних закупівель, обрахунків по харчуванню школярів, є ряд робочих питань - зазначив голова Цуманської ОТГ Анатолій Дорошук.

–  Ми хочемо, щоб на на нашому досвіді інші громади не мали проблем. У нас виникали питання по створенню опорної школи у Жидичині. Дещо призупинено цей процес у зв’язку з реєстрацією випускників на ЗНО. Рада делегувала повноваження на відділ освіти. Але буде створено гуманітарний відділ, який куруватиме діяльність гуманітарної сфери, - поінформувала Жидичинський голова Галина Матвіюк.

Очільники галузей соціальної сфери, земельних відносин, фінансисти дали компетентні відповіді на питання представників органів місцевого самоврядування. Ділова, конструктивна розмова показала, що завжди є фахівці, які підкажуть і порадять правильне рішення питання. Децентралізація передбачає передачу управлінських функцій на місця, створення в ОТГ відповідних структурних галузевих підрозділів, дозвільних органів на часі. Зрозуміло, що це справа не одного дня. Але у тісній співпраці можна вирішити будь-які проблеми.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024