Працівники Ківерцівського краєзнавчого музею побували в науково-краєзнавчій експедиції

23 Січня 2023, 18:58
Експедиція 305
Експедиція

Працівники Ківерцівського краєзнавчого музею разом зі співробітниками Ківерцівського Національно-природного парку «Цуманська Пуща» побували в науково-краєзнавчій експедиції.

Про це повідомили на сайті Ківерцівської міської ради.

Під час експедиції знайшли гільзи від набоїв, які стануть важливим доповненням фондових зібрань Ківерцівського музею. 

Дослідження у цьому напрямку лише розпочинаються, згодом ми дізнаємося нові сторінки історії Ківерцівської громади та боротьби наших земляків за українську соборність та свободу.

22 січня ми відзначаємо 105-у річницю від підписання Акту злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки, а також проголошення української державності. Як і сьогодні це відбувалося під час військових дій, під час російської військової агресії. Як і сьогодні, Ківерцівщина не була осторонь цих подій, оскільки активні бойові дії розгорнулися саме на території Західної Волині. До того, за історичними дослідженнями Ігоря Пасюка, у 1918 році на Ківерцівщині «елітні» військові формування червоноармійців зазнали нищівних поразок і втрат.

«16 вересня 1919 року Таращанські полки РККА (червоноармійці) відійшли на північний схід від міста Луцька, де ще протягом п'яти годин стримували натиск противника. У боях в Луцьку червоний 392-й полк поніс значні втрати. Серед вбитих був командир 3 батальйону Гиль, а поранених – командир 1 батальйону Яковенко. На вечір 16 вересня частини 44 стрілецька дивізія під командуванням комісара Івана Дубового закріпились на рубежі Човниця – Сокиричі – Звірів. При відступі з району Рожища червоноармійці Пластунської бригади 44 дивізії в районі села Бодячів потрапила в оточення поляків. Інша червоноармійська Богунська бригада на вечір 16 вересня через Жидичин відійшла на станцію Ківерці, а звідти на Софіївку – Тучин. В ночі розвідники Таращанського полку доставили командуванню відомості про обхідний маневр противника. Більшовицький начдив Дубовий віддав наказ про негайний відхід. Таким чином до кінця дня 16 вересня польська кіннота і панцерники кавкорпусу Руммеля увійшли до Луцька, залишеного Червоною Армією, а частини 7 польської дивізії без бою оволоділи Рожищем і повели наступ в напрямку на Ківерці», – дослідив Ігор Пасюк.

Читайте також: У Ківерцях відбулися урочисті заходи з нагоди відзначення Дня Соборності України

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024