Відбулася мандрівка по водно-болотним угіддям Ківерцівщии

14 Лютого 2018, 10:30
2241

В Ківерцівському національному природному парку (КНПП) «Цуманська пуща», відбувся екопохід, приурочений до Дня водно-болотних угідь.

Про це пишуть на сторінці КНПП.

В суботу, 10 лютого, 17 учасників подолали 13 кілометрів засніженими дібровами Горинських крутосхилів та заплавами двох річок – Горині та її притоки Путилівки.

Головною метою мандрівки було зосередити увагу на ключовій ролі води у тих процесах, які ми можемо спостерігати навколо нас. Одні з них помітні відразу: це утворення ярів, розмивання крутих берегів, опади та затоплення річкових заплав. Інші процеси, більш приховані – як, наприклад, рух води в стовбурах дерев, випаровування, зміна рівня грунтових вод тощо.

Важливість екосистем водно-болотних угідь була продемонстровано на прикладі штучно затопленої заплави річки Путилівка. На даній території дуже швидко відбуваються процеси сукцесії – послідовної та закономірної зміни одного біоценозу на інший. Наразі, ця заплава стала одним з найпривабливіших місць для розмноження, харчування та міграції птахів на території Цуманської пущі.

Подібні екопоходи вже стали гарною традицією. Цього разу погода була прихильна до учасників і подарувала невеликий снігопад та засніжені краєвиди крутосхилів. Варто відмітити, що на відносно невеликій території, присутні різні ландшафти: це і круті береги висотою понад 10 метрів, соснові бори та вікові діброви, трапляються також і заболочені ділянки лісу. Дуже атмосферною вийшла прогулянка поміж молодого сосняку та вздовж берегу водосховища на річці Путилівка.

Хочемо висловити вдячність учасникам за дисциплінованість та приємне спілкування під час заходу. Ми і надалі старатимемось робити цікаві і неординарні мандрівки та знайомити відвідувачів з іншими частинами Цуманської пущі.

Екопохід провели працівники відділу еколого-освітньої та рекреаційної роботи Юлія Грицюк та Максим Нечипорук

2

 

Коментарі
07 Березня 2018, 17:16
Я звичайно радий за птахів, але безвідповідальність та халатність цуманської адміністрації призвели до того, що в селищі майже зникла річка. Може про це краще написати, хай починають щось робити?
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39