Ківерцівський календар 16 лютого: день смерті вчителя-героя з Муравищ

16 Лютого 2018, 11:07
1935

Сьогодні Миколая: чому сьогодні Новий Рік та як уникнути ревнощів.

Ківерцівський календар:

16 лютого 15 років з дня трагічної смерті Бурака Маркіяна Омельяновича (1998) – вчителя фізкультури Муравищенської ЗОШ І-ІІ ступеня, що ціною власного життя врятував своїх учнів.

Церковний календар:

Святитель Миколай Японський, в миру Іван Дмитрович Касаткін, народився 1 серпня 1836 року в селі Березі Смоленської губернії. Блискуче закінчивши Смоленську Духовну семінарію, в 1857 році він був прийнятий в Санкт-Петербурзьку Духовну Академію. Закінчуючи академію, в ньому виявилося покликання проповідувати православну віру в Японії. Подавши відповідне прохання, 24 червня 1860 року Іван був пострижений у чернецтво з ім'ям Миколай. У липні 1860 році ієромонах Миколай виїхав на місце свого служіння в місто Хокодате.

Спочатку проповідь Євангелія в Японії здавалася абсолютно фантастичною. Вісім років пішло на те, щоб вивчити країну, народ, мову і звичаї. У 1869 році було прийнято рішення: «Утворити для проповіді між японськими язичниками слова Божого особливу Російську Духовну Місію», начальником якого був призначений возведений у сан архімандрита отець Миколай. В 1871 році в Японії почалося гоніння на християн, і багато з них були піддані переслідуванням. В 1873 році, коли гоніння дещо зменшилися, архімандрит Миколай приступив до будівництва в Токіо церкви, а потім - духовного училища.

До 1874 році при Місії в Токіо діяли чотири училища катехізаторське, семінарське, жіноче і для притчу, а в Хокодате два училища - для хлопчиків і дівчаток. До 1878 році в Японії налічувалося 4115 християн. Богослужіння в громадах і викладання проводилося рідною мовою. Стали видаватися духовно-моральні книжки. У 1880 році, 30 березня, в Троїцькому соборі Олександро-Невської лаври відбулася хіротонія архімандрита Миколая у єпископа Токійського. Святитель Миколай з ще більшою ретельністю став продовжувати свої апостольські труди. Він завершив будівництво собору Воскресіння Христового в Токіо, а також взявся за новий переклад богослужбових книг, склав на японській мові Православний Богословський словник.

У період російсько-японської війни 1905 році на долю святителя і його пастви випали важкі випробування, але він з честю переніс їх. Він допомагав російським військовополоненим в їхніх важких умовах. За ці подвижницькі труди святий був возведений в сан архієпископа. 3 лютого 1912 року просвітитель Японії архієпископ Миколай мирно відійшов до Господа. 10 квітня 1970 року святитель Миколай за свої труди у справі просвіти японського народу був зарахований до лику святих. В Японії святитель Миколай шанується як великий праведник і особливий молитовник перед Господом.

Народний календар:

З Новим роком за місячним східним календарем! Згідно з китайським літочисленням, настав 4716 рік, рік жовтого земляного Собаки. Собака – мисливець, поводир незрячих, охоронець отар, а віднедавна, так само як і кіт, який раніше грав роль виключно ловця щурів, набув статусу «тварини для компанії».

Уявлення про собаку було двоїстим ще від часів ранньої античності. Вперше в художній літературі собака згадується в «Одіссеї» Гомера – вірний пес упізнав свого хазяїна після двадцяти років його відсутності. Втім в «Іліаді» собака змальований по-іншому: Ахілл називає Гектора «собакою» та погрожує йому: «Пси та птахи розірвуть тебе на шматки» і поводиться при цьому сам як собака. Собак згадують в своїх працях такі поважні вчені мужі як Платон, Антисфен, Пліній, Арістотель, Вольтер, Дарвін.

У середньовічній Європі майже всі заможні люди мали домашніх тварин, і найціннішими були собаки. Англійські проповідники скаржилися, що матері залишають без уваги своїх дітей, приділяючи її молодим мисливським собакам. Поневолений і безправний пес у середні віки символізував серед семи смертних гріхів хтивість. У психоаналізі собака уособлює символ сорому та ганьби.

Розведення собак у містах досягло найбільших масштабів у ХІХ столітті, тоді на них було введено податок: 1796 року в Англії, а 1855-го – у Франції. При цьому, з поширенням лібералізму, формується і новий образ пса – охоронця власності. Однією з головних собачих чеснот є вірність, але часом вона переходить у покірність, що межує з рабством і боягузтвом. У народних висловах (майже всіх європейських народів) про собак неприязні превалюють. У них йдеться, передусім, про жорстокість, злість і догідливість. В українській мові існує майже 50 прислів’їв і приказок про собаку.

Прикмета на сьогодні така: якщо падає великий лапатий сніг – на мокре й дощове літо.

Іменинники сьогодні Семен, Анна, Микола.

Астровісник:

Сьогодні 1-ий і 2-ий місячні дні. Зоряна трійця – красунчик Місяць, розкішна самодостатня Венера й загадковий Нептун загострять сприйняття світу, емоційність. А квадрат до Марса додасть відчутної перчинки у вигляді авантюризму. Втім будьте обережні: у найважливіший момент не перегніть палицю. Сьогодні можливі різноманітні зловживання, ревнощі, помста, злостивість, недоречна, марна спроба комусь щось довести. В діловій сфері превалюватимуть схильність до сумнівних оборудок і закулісних інтриг. Гармонійний секстиль Місяця до Сатурна прямо вказуватиме на те, що замість імпульсивності й надмірної діловитості варто надати перевагу стриманості та розважливості.


 

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024