У Ківерцівському районі від кору провакциновано 27% дітей

21 Лютого 2018, 12:12
1512

На сполох фахівці вдарили ще в серпні минулого року.

«У Ківерцівському районі Волинської області від кору провакциновано менше 30% дітей. Ці тривожні дані навели колеги з «Волинських новин», які побували на засіданні в управлінні охорони здоров’я, де провели круглий стіл  на тему «Епідемічне благополуччя з кору та краснухи в області потребує уваги».

«Так, за словами заступника начальника управління, начальника відділу медичних кадрів, бухгалтерського обліку та планування управління охорони здоров’я облдержадміністрації Валерія Руцького у Ківерцівському районі провакциновано лише 27% дітей», – зазначалося.

Але вакцинація провалилася. Тому захворювання на кір – почастішали...

Кір – інфекційна хвороба, що вражає як дітей, так і дорослих, які не мають імунітету проти цього захворювання. Саме ця інфекція є однією із основних причин дитячої смертності у світі.

Кількість, людей які захворіли на цю хворобу, збільшилася в 70 разів порівняно з минулим роком. За статистикою Міністерства охорони здоров’я, на кір захворіла 2381 людина. Здебільшого це діти, проте реєструється багато випадків захворювання і серед дорослих. Для того, щоб вберегтися від цієї хвороби, потрібно знати як відбувається зараження кором:

Джерелом інфекції є хвора на кір людина з моменту появи перших ознак хвороби до п'ятого дня від початку висипань. У випадку зараження, після контакту із хворим проходить від 7 до 17 днів, перш ніж хвороба проявиться (інкубаційний період).

Кір - це повітряно-крапельна інфекція. Вірус попадає в організм через слизові оболонки верхніх дихальних шляхів і око від хворої кіром людини, яка поширює його під час дихання, розмови, чханні та кашлі. При цьому вірус швидко гине в зовнішньому середовищі, тому поширення інфекції через предмети ( постільну білизну, одяг, іграшки), а також через третіх осіб, що контактували із хворим, практично неможливо. Приміщення, де перебував хворий кором, досить провітрити, щоб у ньому можна було перебувати без ризику заразитися, дезінфекція не потрібна.

Для профілактики кору лікарі радять вчасно робити щеплення, уникати контакту з хворими і насичувати організм вітамінами.

Перші тривожні ознаки небезпечного вірусу – людина стає млявою, у неї порушується сон, знижується апетит. Пізніше з'являється нежить та кашель, а також підвищується температура. Однак, вже через кілька днів температура знижується, а от кашель та нежить не проходять, а навпаки посилюються. В цей період в людини стають чутливими очі, важко дивитись на світло, інколи доходить до запалення ока (кон'юнктивіт). Часто ці симптоми можна сплутати зі звичайною застудою чи грипом. При цьому на внутрішній стороні щік, а іноді й губ, вже з’являються дрібненькі цятки. Це вже одна із основних ознак, що в хворого таки кір.

Всього в Україні з початку року на кір захворіло майже 3000 людей. На Волині станом на початок лютого – понад 50.

Найгірше, що відсоток смертей у цієї хвороби доволі суттєвий...

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024