Дмитро Ковальов: «Причинами неявки до військкомату можуть вважатися тільки форс-мажорні ситуації»

17 Березня 2018, 16:15
1992

Голова районної державної адміністрації Валерій Ткачук провів нараду з головами та секретарями місцевих рад, за участю військового комісара районного військкомату, підполковника Дмитра Ковальова.

В ході наради військовий комісар розповів про терміни весняної призовної кампанії, її особливості та прогнози, види відповідальності за ухилення від військової служби та інше, – йдеться на сайті Ківерцівської РДА.

«У районі працює призовна комісія. Призовний вік – від 20 до 27 років. Таким чином, чоловіки цієї вікової категорії визнані придатними до стройової підготовки і які не мають підстав для відстрочки або звільнення від армії, зобов’язані пройти службу в рядах Збройних Сил України», – зазначив Дмитро Ковальов.

Терміни проведення призовної кампанії на строкову військову службу визначаються щорічно Указом Президента України «Про звільнення в запас військовослужбовців строкової служби, строки проведення чергових призовів та чергові призови громадян України на строкову військову службу у 2018 році» від 15 лютого 2018 №33/2018.  Так, на 2018 рік весняний призов до ЗСУ проводитиметься з 1 квітня по 31 травня поточного року.

Поважними причинами неявки до військкомату можуть вважатися тільки форс-мажорні ситуації: стихійне лихо, хвороба призовника, смерть близького родича (батьків, дружини, дитини, рідних – брата, сестри, дідуся, бабусі) або близького родича дружини. Будь-які інші причини є недостатньо вагомими і можуть бути прирівняні до ухилення від армії.

За ухилення від призову в армію передбачається два види відповідальності: адміністративна і кримінальна. Як адмінпокарання за неявку у військкомат застосовуються штрафні санкції, передбачені ст. 211 Кодексу України про адміністративні правопорушення:  штраф від 85 до 119 гривень – перше порушення; штраф 170-255 гривень – повторне порушення.

«Кримінальна відповідальність за ухилення від призову на строкову військову службу настає за статтею 335 ККУ і передбачає обмеження волі на строк до 3-х років», – розповів військовий комісар.

Право на відстрочку або звільнення від служби в армії мають:

  • чоловіки, які мають двох і більше дітей або вагітну дружину;
  • студенти денних відділень ПТУ, ВНЗ і духовних семінарій;
  • призовники, які є єдиними годувальниками в сім’ї;
  • педагоги, лікарі, священнослужителі, поліцейські, резервісти т. д.

Згідно ст. 18 ЗУ «Про військовий обов’язок і військову службу» повне звільнення від служби в армії можуть отримати: визнані за станом здоров’я непридатними до військової служби; досягли 27-річного віку (на день відправлення на строкову службу); які до набуття громадянства України пройшли службу в інших державах;  виконали обов’язки служби у військовому резерві протягом строків 1 і 2 контрактів; яким після закінчення вищих навчальних закладів присвоєно військові (спеціальні) звання офіцерського (начальницького) складу;  засуджені за вчинення злочину до позбавлення волі, обмеження волі, в тому числі із звільненням від відбування покарання; призовники, чиї близькі родичі загинули, померли або стали інвалідами під час проходження військової служби або зборів військовозобов’язаних

Також присутні дізналися про соціальні гарантії на які може розраховувати призовник. Військовослужбовці перебувають на повному державному утриманні, розміщуються в казармах (на кораблях), забезпечуються щоденним триразовим гарячим харчування та військовою формою одягу згідно встановленим норм. Їм виплачується щомісяця 154 – 245 грн. (від в/звання та посади) на додаткові особисті потреби. При звільненні в запас їм виплачується вихідна грошова допомога у розмірі 8-ми посадових окладів (від 1232 – до 1960 грн. залежно від в/звання і посади). Для в/службовців з числа дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування 12 окладів (від 1848 – до 2940 грн.)

Голова райдержадміністрації Валерій Ткачук підкреслив необхідність безумовного виконання законодавства та завдань Президента України під час проведення призову на строкову військову службу в 2018 році та забезпечення виконання планових завдань по відбору жителів району на службу у Збройних Силах України за контрактом.

Головам та секретарям місцевих рад наголосили на відповідальності за неналежне оповіщення призовників та необхідності активізації роз’яснювальної роботи щодо служби в ЗСУ за контрактом.

Учасники наради обговорили ряд проблемних питань, що стосуються військової служби та напрацювали шляхи їх вирішення.  

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024