В Олицькому ліцеї діти вчилися безпеки в соцмережах

28 Липня 2023, 10:22
Заняття з медіаграмотності 1854
Заняття з медіаграмотності

В межах проєкту Район.Діти в Олицькому ліцеї відбулося третє заняття з медіаграмотності.

Заняття провела журналістка національної мережі гіперлокальних медіа Район.in.ua Ніна Коляда 26 липня.

Темою заняття були соцмережі: що потрібно знати, аби себе захистити. Як не попастися на гачок до шахраїв.

Учні поділилися тим, що дійсно соцмережі зараз займають значну частину їхнього життя. Більшість засинає та прокидається з телефоном. Тому вони радо погодились пройти тест «Нема життя без інтернету».

За результати двоє учнів отримали найменшу кількість балів, що означає, що вони мудро користуються інтернетом. П’ятеро мають незначні проблеми із надмірним захопленням інтернетом. Та одна учениця виявилася залежною від інтернету.

Журналістка також розповіла дітям, що перебування у соцмережах часто перетворюється на погоню за лайками. Діти погодилися, що приємно отримувати вподобайки та коментарі в інтернеті.

Детальніше обговорили види шахрайств. Діти одразу поділилися, що вже потрапляли на шахрайства. Навіть при покупці в інтернеті перерахували зловмисникам гроші та не отримали товар.

Журналістка розповіла про інші види шахрайств: фішингові посилання, дзвінок від «працівника» банку, надання послуг, дзвінок від «оператора», речі від дорогих брендів зі знижками, створення фальшивого акаунту, виманювання грошей від відомих організацій.

Наприкінці діти заслухали практичні поради, як захиститися від шахраїв та відзняли власний відеоролик, у якому розповіли що в першу чергу потрібно звертати увагу на адресу посилання. 

Діти придумують сценарій ролика
Діти придумують сценарій ролика

Стандартний протокол HTTP не шифрує з'єднання. Це означає, що рядки тексту видно всім, хто стежить за з'єднанням, включаючи кіберзлочинців. Якщо стандартний HTTP містить конфіденційні дані, такі як імена користувачів, паролі або дані кредитної картки, це може становити серйозні ризики для безпеки.

Зйомка
Зйомка

 

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024