Головна проблема Ківерець – відсутність землі

27 Березня 2018, 14:46
4952

Головна проблема Ківерець – це відсутність вільних земель для нового житла та ведення бізнесу. Через це місто не розвивається останні 10 років. У центрі Ківерець пустує 50 гектарів колишньої військової частини. Утім, численні звернення у вищі органи влади поки безрезультатні. 

Про це в прямому ефірі телеканалу «ВолиньНова» поговорили з головою Ківерцівської міської ради Володимиром Жгутовим.

Чиновники впевнені: на заваді розвитку Ківерець – гострий земельний дефіцит. Будувати житло та розвивати бізнес просто ніде. 

«Останнім часом приїжджало багато інвесторів, які дивилися генеральний план міста, які розбираються в ситуації, які знають, що таке містобудівна документація. Але, на жаль, ми їм нічого не можемо запропонувати», – зазнається мер.

У центрі Ківерець, наче глум на людими, пустують безкраї землі колишньої військової частини. Кожен метр міської землі тут просто волає про допомогу. Але прохання віддати землю місту перейшли на безкінечні ігри на папері з Міністерством оборони. Привід для відмови знаходять щороку новий: від передачі земель Міністерству палива і енергетики до їх цілковитого відчуження. 

Тож, що втрачає місто і мешканці через відсутність вільної землі?

«Перший фактор – це демографічний фактор, тому що падає чисельність населення. Люди хочуть будуватися. Коли йде будівництво місто розвивається. В тому плані ми втрачаємо, адже не ведеться абсолютно ніяке будівництво: ні індивідуальне, ні багатоповерхове. Два роки назад нам вдалося через жеребкування та через через оформлення містобудівної документації 55 земельних ділянок, а це 5 гектарів землі, віддати учасникам АТО. От і все, що ми маємо», – розповідає пан Володимир.

Чому не вдалося за три каденції поспіль вирішити цю проблему?

«Переписки з Міністерством оборони велися з 2007 року, приїжджало багато комісій. Всі кивал головами: так, це потрібно і це буде використовуватися. На жаль, відповіді надходили зовсім різні. Остання наша зустріч була в лютому місяці 2018 року», – розповідає очільник міста.

Мер зізнається, представники Міноборони на рівні із заступником Міністра приїждали на Волинь. Він, у свою чергу, завжди шукав можливості зустрітися та озвучити проблему міста. Як результат – є лише усна згода, однак на папері Ківерці отримували тільки відмови. Вище керівництво запевняє, що дана земельна ділянка використовуватися за призначенням буде. Однак, говорить, що чиновники, як і пересічні громадян не бачать можливості її прямого використання. 

«На даній земельній ділянці колись були серйозні резервуари паливно-мастильних матеріалів для забезпечення луцького аеродрому. Цього зараз немає, людей немає, споруди руйнуються. Щоб знову відновити напрямок цієї частини потрібні серйозні колосальні кошти», – розповідає Володимир Жгутов.

Тож у Ківерцях пустує більше 50 гектарів вільної землі, на якій могли б бути дитячий садочок, чи, приміром, будинок для молодих сімей. Однак, місту на ці землі – зась. 

Читайте також:

Мер Ківерець звітував про роботу на телебаченні​

Коментарі
28 Березня 2018, 00:05
це означає, що даний мер за тривалі каденції не в змозі реально вирішити розширення меж міста, а як би не було земель бувшої військової частини?. Пора напевно перестати просто піарити ,а думати за розширення меж міста та утворення ОТГ, не в змозі - пора на відпочинок 1
29 Березня 2018, 03:41
Правильно вказано- мер зазнається, в тексті
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39