Скандальний тендер на будівництво стадіону в Ківерцях: як вдалося відновити закупівлю

16 Серпня 2023, 16:00
У Ківерцях відновили скандальний тендер на будівництво стадіону 687
У Ківерцях відновили скандальний тендер на будівництво стадіону

До Антимонопольного комітету, як органу оскарження, через електронну систему закупівель надійшли скарги від організації «Будівельна корпорація «РСГ». У них будівельники поскаржилися на порушення гуманітарним відділом міської ради Ківерців порядку проведення закупівель, а точніше скасування процедури тендерів на будівництво стадіону.

Яке ж рішення відносно скандальних тендерів на будівництво у Ківерцях ухвалили в Антимонопольному комітеті, з'ясовувала кореспондентка Район.Ківерці.

У комітеті зазначили, що як орган оскарження вони створюють комісію для розгляду скарг. Мета  ̶  ефективний захист прав і законних інтересів осіб, що беруть участь у закупівлях.

Як орган оскарження, комітет приймає рішення на підставі розгляду скарги, одержаної за нею інформації та даних, що розміщені в електронній системі закупівель. А ще, встановлює порушення з боку замовника, в частині неправомірної відміни закупівель.

За результатами розгляду скарг від «Будівельної компанії «РСГ» встановили, що процедуру закупівель відмінили. При цьому наголошують, що комітет не приймав рішення з приводу зобов'язання замовника завершувати закупівлі, визначати переможців та рішення на укладення договорів.

У оскарженні на відміну тендеру про ремонт стадіону у торгах брали участь дві організації «Стиль-Декор» та «Будівельна корпорація «РСГ».

21 червня 2023 року відбулося розкриття пропозицій. І статус «Стиль-Декор» перейшов у «Очікує рішення». А вже 27 червня на порталі розмістили інформацію про відміну процедури закупівлі. З яким, власне, «Будівельна корпорація «РСГ» й не погоджувалася. Також, фірма претендувала на визнання їхньої пропозиції, як переможної, а в майбутньому претендує на укладення договору.

Відмінити відкриті торги можна за чотирма критеріями:

  1. відсутність подальшої потреби в закупівлі товарів, робіт чи послуг;
  2. неможливість усунення порушень, що виникали через порушення вимог законодавства у сфері закупівель, з описом таких порушень;
  3. скорочення обсягу видатків за здійснення закупівлі товарів, робіт чи послуг;
  4. коли здійснення закупівлі стало неможливим внаслідок дії обставин непереборної сили.

У оскарженні сказано, що міська рада, відміняючи торги, порушила права та законні інтереси скаржника, принципи здійснення закупівлі, а ще норми пов'язані із документацією на тендер.

«Замовник скасував процедуру закупівлі черерз надумані власні технічні помилки при складанні тендерної документації, а не через виявлені порушення вимог законодавства у сфері публічних закупівель, як того вимагає пункт 50 Особливостей»,  ̶  сказано у оскарженні.

Згідно з інформацією оприлюдненою на вебпорталі, причиною відміни є неможливість усунення виявлених порушень законодавства у сфері публічних закупівель. І вже 27 червня на прозоро розмістили необхідний протокол.

Оскільки замовник не довів правомірність відміни процедури закупівлі, визначили, що тендер був скасований незаконно. Відповідно до законодавства, за результатами розгляду скарги, комісія має право прийняти такі рішення:

  • про встановлення чи відсутність порушень при закупівлі;
  • про заходи, що слід вживати для їх усунення. Зокрема, зобов'язати замовника повністю чи частково скасувати свої рішення, надати необхідні документи, роз'яснення, усунути будь-які дискримінаційні умови, привести тендерні документи у відповідність із вимогами закону або ж за неможливості виправити порушення  ̶  відмінити процедуру закупівлі.

Так в Антимонопольному комітеті вирішили, що права та інтереси «Будівельної корпорації «РСГ» можуть бути захищені шляхом скасування рішення на відміну тендеру.

Нагадаємо, що на будівництво стадіону хочуть виділити понад 145 мільйонів гривень. Раніше це рішення збурило громадськість, спричинивши суспільне незадоволення. Згодом тендер скасували.

 

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024