Заготівельників березового соку штрафуватимуть

09 Квітня 2018, 10:06
2975

Заготовляти березовий сік – для ківерчан звична справа. Та чи можуть містяни та жителі району користуватися такими благами природи.

Про це журналістам розповів начальник відділу лісового господарства Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства Борис Бабеляс, – пише Волинь24.

Заготовляти березовий сік можуть лише офіційні користувачі лісу. Натомість звичайних громадян за це можуть оштрафувати мінімум на 450 гривень.

«Заготівля березового соку – це заготівля другорядних лісових матеріалів. Відповідно вона може проводитись лише постійними лісокористувачами», - пояснює посадовець.

З його слів, для видобутку березового соку потрібно правильно підібрати ділянку. Зокрема берези на ній в діаметрі повинні бути більші за 24 сантиметри, інакше збирання соку може зашкодити дереву. Воно може навіть загинути. При цьому той, хто хоче заготовляти сік, повинен отримати спеціальний дозвіл – лісовий квиток. Зробити це можуть лише постійні лісокористувачі – державні, рідше приватні підприємства.

Заготівля ж соку для власних потреб у лісі заборонена.

«Люди можуть добувати сік для своїх потреб, але лише тоді, коли дерева знаходяться на їхній присадибній ділянці. Якщо ж у лісі, за це передбачені штрафи. За пошкодження одного дерева можна заплатити щонайменше 450 гривень. А максимальний штраф залежить від того, скільки отворів зроблено, на скількох деревах. Можна сказати, що це тисячі і тисячі гривень. Дуже великі штрафи», - зазначає Борис Бабеляс.

Посадовець каже, що лісники, коли бачать несанкціоновану заготівлю соку, припиняють її.

До слова, сезон заготівлі березового соку розпочався кілька днів тому і триватиме два-три тижні.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39