«То їх не влаштовувало одне, то їм не виділяли кошти на дороги»: Недопад про о'бєднання Прилуцького і Луцька

14 Квітня 2018, 12:09
2070

Перший заступник Луцького міського голови Григорій Недопад розповів журналістам про проблеми, перешкоди та плюси об'єднання Прилуцького та Луцька.

На такі теми він поспілкувався з журналістами Волинських Новин.

Давайте поговоримо про об’єднання: чи вдасться Луцьку об’єднатися з Прилуцьким, Підгайцями та Гіркою Полонкою?

Я знаю, що Підгайці поки взяли паузу, Гірка Полонка теж. Попередньо на громадських слуханнях були представники міста та районної адміністрації Луцького району, при яких було озвучено, що «нам Луцьк не потрібний», хоча від міста завжди вимагають під’єднання каналізації, вивозу сміття і додаткових маршрутів. Знову ж таки, навчання в школах, садочках, вузах, ПТУ відбувається за рахунок інфраструктури Луцька, тому думати, що вони є одноосібними гравцями на околицях міста, неправильно. До того ж, жителі села відвідують наші лікарні та користуються нашими тролейбусами: якщо людина має пільги, їде безкоштовно.

Якщо таки не вдасться об’єднатися, що втратить місто і ці населені пункти?

Будемо сподіватися, що такого не станеться, адже ви знаєте, як налаштована громада Прилуцького. Там лише через незрозумілі рішення та ветування сільського голови не відбувається об’єднання – то їх не влаштовувало одне, то їм не виділяли кошти на дороги… Хоча це все казки, адже кошти на ремонт дороги були виділені, кошти на ремонт кімнати в клубі під ЦНАП також були виділені, меблі для амбулаторії були закуплені. Вони почали казати, що місто не побудувало садочок, не виділило кошти ще на якийсь садочок… Але співпраця не може бути односторонньою, треба, щоб кроки були і з їхнього боку.

Договори про співпрацю виконуються. Я думаю, що Прилуцьке має теж щось виконувати, адже село повністю інтегроване в Луцьк. За деякими вулицями не можна зрозуміти, чи це Луцьк, чи Прилуцьке. Це я знаю на особистому досвіді, адже я є депутатом від Прилуцької сільської ради у Ківерцівській районній раді, тобто проблематику свого округу я знаю дуже добре.


 

Що взагалі говорять у Ківерцівській районній раді про можливе об’єднання?

Вони до цих пір не можуть зрозуміти, чому не відбулося об’єднання. Спочатку казали, що проблематика – в міжрайонному об’єднанні, адже Луцьк – частина Луцького району, Прилуцьке – Ківерцівського. Також говорили, що будуть проблеми з архівними документами. Але, повірте, проблеми будуть при будь-якому об’єднанні навіть усередині громади. Проте за допомогою такого потужного механізму, як наш ЦНАП, всю базу Прилуцької громади можна систематизувати і починати жити в складі об’єднаної громади. Спочатку були закиди, що ми прийшли, аби вкрасти їхні землі, яких давно немає. До цього часу не можуть розробити генерального плану і невідомо, коли він буде, адже ці землі вже давно розпайовані або знаходяться у приватній власності. Навіть, якщо буде об’єднання і Луцьку необхідно буде розширятися для нових житлових кварталів, потрібно буде йти на діалог із людьми та купляти для будівельних організацій приватні земельні ділянки або паї, змінювати їхнє цільове призначення...

Але нам би було легко завести до Прилуцького інфраструктуру, тобто завершити відрізок дороги Наливайка–Богуна, закінчити ремонт вулиці Соборності, запустити туди маршрут № 19. Є нарікання, що автобуси туди не постійно їздять, але такою дорогою перевізники відмовляються курсувати, адже це економічно невигідно.

Стосовно Прилуцького, є чутки, що певні політичні сили змушують голову сільської ради Валентина Арчибасова ветувати рішення про об’єднання з містом, що він, до слова, робив вже декілька разів. Депутати в ЗМІ повідомляють, що БПП досі не має прохідного кандидата на майбутні вибори міського голову, тому блокуються вибори. На Вашу думку, чи так це насправді?

Не хотілося б вірити, але це дуже схоже на правду. Всі розуміють, що будь-який процес об’єднання передбачає перевибори депутатів та міського голови. Можливо, якби він у нас був, то місто не потерпало б від тих проблемних скандалів, які створюють опозиційні сили, а працювало би нормально без будь-яких проблем.

Коментарі
14 Квітня 2018, 21:47
страху нема в тому, шо село не об'єдналося з Луцьком. Об'єднатися - раз плюнути, а все зважити, прорахувати, обдумати - ніколи не завадить! Не поріть гарячку!Ше встигнете своїми віллами Прилуцьку сільську раду забудувати!
Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024