У Ківерцях відкрили оновлений підрозділ поліції

02 Березня 2024, 14:34
У Ківерцях відкрили оновлений підрозділ поліції 602
У Ківерцях відкрили оновлений підрозділ поліції

У поліції Волині продовжують підвищувати надання поліцейських послуг відповідно до європейських стандартів: оновлений підрозділ відкрили в Ківерцях.

Про це повідомляє Сектор комунікації поліції Волинської області.

Навіть в умовах воєнного стану у поліції продовжують працювати на захист прав людини та дотримання стандартів належного поводження із затриманими особами. З цією метою приміщення облаштовують системою CustodyRecords, аби громадяни почувались в безпеці та могли з комфортом отримати поліцейські послуги.

Черговий такий підрозділ відкрили в Ківерцях, де розташоване відділення поліції №1 Луцького районного управління поліції. На заході були присутні працівники поліції, представники органів влади та інших структур з правової сфери.

Під час відкриття підрозділу начальник ГУНП у Волинській області Юрій Крошко поінформував, що це вже сьомий підрозділ, облаштований системою CustodyRecords. Вона покликана підвищити стандарти забезпечення прав затриманих осіб та поліцейських шляхом проведення обов’язкового інтерв’ювання, електронної фіксації всіх дій, які відбуваються з затриманим від моменту фактичного затримання і поки він не покине підрозділу, та пошуку інформації про затриманих осіб.

«Тут проведено пере облаштування підрозділу, введені посади інспекторів з дотримання прав людини, встановлено засоби спостереження. Проєкт реалізований завдяки співфінансуванню Національної поліції та коштів територіальної громади. Це гроші, затрачені на безпеку громади, адже ця система буде працювати постійно. Тут усе зроблено заради комфорту мешканців і максимального наближення до їхніх потреб», – наголосив Юрій Крошко.

Заступник начальника департаменту головної інспекції та дотримання прав людини НПУ Володимир Захаренко акцентував, що відкриття такої системи в підрозділі поліції – визначна подія, адже спрямована на забезпечення безпеки в регіоні. З часу впровадження від 2016 року ця система позитивно себе зарекомендувала, адже зменшились скарги на протиправні дії поліцейських і більш якісно почали дотримуватись права затриманих осіб.

«Це вже 92-ий такий підрозділ по Україні, а перспективними планами дій Уряду передбачено відкриття такої системи ще в 50 підрозділах у цьому році. Ми це робимо, аби до держави Україна було менше питань з боку європейських інституцій, і їх уже менше в останні роки. Впровадження CustodyRecords підтримується на всіх державних рівнях», – наголосив поліцейський.

Присутнім продемонстрували, як працює система та показали на практиці весь процес: від затримання особи нарядом поліції до її поміщення в ізолятор.

Обов’язкова умова – інтерв’ювання з інспектором з дотримання прав людини, який розпитує доставлену особу про причини затримання, самопочуття та інше, – усе це також безперервно фіксується камерою спостереження, відповідно до європейських стандартів про дотримання прав людини. Цей же інспектор спілкується і з нарядом поліції, який затримав людину. Усі матеріали зберігаються в базах даних поліції.

У рамках реалізації проєкт в поліції Ківерців облаштували також кімнати прийому громадян, написання заяв, інтерв’ювання та перебування затриманих, для конфіденційної зустрічі затриманого з захисником, для проведення слідчих дій тощо.

Обов’язкова умова – безбар’єрність. Тож в підрозділі наявна кімната дружня до дитини, облаштовано пандус для людей з інвалідністю, спеціальна вбиральня для них, кнопка виклику поліцейського з вулиці, якщо людина не має змоги самостійно потрапити всередину. Усе це наближає поліцію до європейських стандартів та надання поліцейських послуг вищої якості.

Найбільша перевага CustodyRecords – це цілодобове відеоспостереження, під час якого кожен крок відвідувачів та дії поліцейських чітко фіксуються камерами. 

З досвіду її функціонування в інших підрозділах, система повністю виправдовує своє призначення, адже захищає затриманих від неправомірних дій поліцейських, а також убезпечує самих правоохоронців від можливих безпідставних звинувачень. Власне, такі приклади продемонстрували присутнім. Якісні зміни позитивно оцінили і місцеві мешканці. 

Віднині в поліції Ківерців вони можуть отримати будь-які консультації, написати заяву чи отримати інші поліцейські послуги в комфортних умовах, почуваючись в повній безпеці.

Читайте наші новини у Telegram.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024