У Ківерцівському краєзнавчому музеї відкрили виставку «Великодня писанка»

07 Березня 2024, 19:16
Писанки 371
Писанки

У Ківерцівському краєзнавчому музеї провели презентацію персональної виставки майстрині писанкарства Катерини Кримковської «Великодня писанка. Весняні мотиви». З експозицією виставки можна буде ознайомитися впродовж місяця.

Про це повідомили на сайті Ківерцівської міської ради.

Технологію писанкарства Катерина пізнала ще з художньої школи. Дитяче захоплення з часом переросло в усвідомлену творчість. Цим видом національного народного мистецтва вона почала займатися уже після закінчення навчання у Львівській національній академії мистецтв. Хоча й понині вважає розпис писанки своєрідною арт терапією, а не ремеслом, бо творить для себе.

«Проте, настає час, коли цю роботу хочеться показати й людям», – зізнається мисткиня.

За цей час вона створила сотні авторських писанок. Частина робіт зберігається у приватних колекціях України та за кордоном, у фондах Волинського краєзнавчого музею та в Ужгородському Скансені. 

Декілька років підряд Катерина Кримкова брала участь у конкурсі «Волинська писанка третього тисячоліття». У 2021 році персональна виставка писанок Катерини Кримкової була представлена у Волинському краєзнавчому музеї.

Свої шедеври Катерина створює на яйцях від різних птахів, проте надає перевагу курячим, гусячим, індичим та страусиним. В мистецьких колах своєрідним табу є на розпис голубиних яєць, оскільки голуб – це символом Святого Духу, символ Миру, тож забороняється руйнувати їхні гнізда.

Катерина Кримкова при розписі писанок використовує різні барвники, проте надає перевагу природним, які готує сама на основі ягід, пелюсток квітів, листя та кори дерев:

«Практично фарбує кожна рослина, лише автору необхідно творчо підійти до пошуку потрібного кольору, бо можна отримати зовсім неочікуваний результат», – стверджує писанкарка.

Серед робіт мисткині традиційного характеру вирізняються тематичні писанки. Зокрема виокремлюється шевченківська тематика, патріотична. Оскільки писанка в давнину слугувала своєрідним листом, бо візерунок містив певний посил автора, де кожен значок, кожна лінія мала свій зміст, то й сучасна писанка Катерини Кримкової передає мотиви драматичного й героїчного сьогодення. 

Так в період війни, який переживає Україна, автор зобразила на чорному тлі писанки світлі крила ангела, що обіймають або захищають від пітьми. Очевидно, що ця робота символізує віру у всеперемагаючу силу світла, яка захистить Україну, збереже від занепаду. 

Нині все частіше в композицію писанки мисткиня вплітає зображення тризуба, соняшників. Також в колекції має писанки створені методом травлення в оцтовій кислоті. Така писанка нагадує вишукане мереживо.

Окрім того, Катерина Кримкова досліджує архаїчну волинську писанку, яка вирізняється витонченою простотою зображення.

«Писанка – це творчість, яка може розказати про нас, про наше минуле, про нашу культуру. За радянських часів її знищували, викорінювали. Але з часу набуття Україною незалежності, процес розвитку писанкарства набирає обертів. Бо душа народу – невмируща, а те, що символізує своєрідний код нації, житиме вічно!» – зауважила завідувачка відділу етнографії Волинського краєзнавчого музею Людмила Мірошніченко.

Читайте наші новини у Telegram.

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024