Сміття – зброя проти Прилуцького: експерт про луцьку владу

11 Травня 2018, 11:58
Сергій Григоренко 2102
Сергій Григоренко

Діалог між Луцьком та прилеглими селами, з якими місто планувало об’єднатись, не відбувається з вини укропівців, які використовують сміттєву проблему, як зброю.

Про це розповів експерт ГО «Центр Розвитку Урядування» Сергій Григоренко 10 травня під час круглого столу, – пише ІА ВолиньПост.

Він повідомив, що луцька влада не попередила заздалегідь очільників сільрад про те, що необхідно сортувати усі відходи, адже через зміни у законодавстві на полігони забороняється вивозити несортоване сміття, тож із 1 червня така заборона почне діяти на Брищенському полігоні.

Ні Прилуцьке, ні Підгайці, ні Гірку Полонку жодного разу не зібрали на наради та «навіть листом не попередили» про ухвалення рішення виконкому, яке передбачає зміну в збиранні сміття.

«Рішення прийняли в березні, а в квітні їх ультимативно поставили перед фактом: «Все, шановні сільські ради, з першого червня у нас роздільний збір сміття і, як хочете, так і крутіться. Ми вашого сміття, якщо воно не посортоване, приймати не будемо», – сказав Григоренко. 

На його думку, треба було зібрати сільських голів ще у 2017 році, попередити їх про роздільний збір сміття, щоб у грудні вони передбачили у своїх бюджетах кошти на відповідні контейнери.

«Я вважаю, що це сміттєвий ультиматум сільським радам. Сьогодні укропівська влада хоче примусово приєднати сільські ради, не шляхом діалогу, не шляхом партнерства, а хоче примусити, поставити на коліна через сміття», – сказав Григоренко. Він розповів, що в одному зі своїх постів у Facebook заступник міського голови Григорій Недопад «вирішив показово покарати Прилуцьке». 

Мовляв, Недопад написав, що міська рада не може встановити контейнери для роздільного збору у Прилуцькому, «оскільки Прилуцький сільський голова вкотре відхилює рішення про об’єднання та подальшу співпрацю». 

На думку Григоренка, це абсолютна брехня, тому що Прилуцький сільський голова у жовтні 2016 року підписав договір про співпрацю, один із пунктів якого є вивіз сміття, а блокує рішення про об’єднання тому, що зі сторони Луцька не виконані умови договору про співпрацю. 

Григоренко розповів, що такі заяви Недопада спрямовані на те, щоб голова сільради Валентин Арчибасов прийшов і «покланявся» керівникам Луцька.

«Діалог відсутній, сміття використовується як зброя», – підкреслив експерт ЦРУ, додавши, що на зустріч запрошували і Недопада, і секретаря міської ради Григорія Пустовіта, і радника Ігоря Поліщука.

Валентин Арчибосов
Валентин Арчибосов

 

«Найцікавіше, що хотів сказати, – сам Недопад є мешканцем Прилуцької сільської ради. Він живе у Прилуцькому. Пане Григорію, а як Ваше сміття буде вивозитись? Ви ж мешканець Прилуцького. Ви ж такими діями і себе обмежуєте. Ви як один із очільників міста в Луцьку впровадили роздільне сміття, на листівочках гарно піаритесь, а Прилуцькому блокуєте вивіз сміття. А ваше сміття як буде? Чи Недопад, живучи у Прилуцькому, буде возити сміття у Луцьк і викидати? Дайте відповідь собі на це питання, перестаньте шантажувати села», - сказав Григоренко. 

Він закликав владу сісти за стіл переговорів та «робити ганебних кроків».

Голова Прилуцької сільської ради Валентин Арчибасов обурився, чому влада Луцька не повідомила їх раніше, зазначивши, що люди почнуть забруднювати відходами навколишні території, не призначені для захоронення сміття.

Натомість сільський голова Гіркої Полонки Ніна Симонович зауважила, що буде співпрацювати із надійними партнерами, а луцька влада – ненадійна, а це питання варто було піднімати раніше. Голова Підгайцівської сільради Юрій Семенюк наголосив, що якщо правильно організувати процес сортування сміття, то можна отримувати з цього прибуток, але за рік це неможливо зробити.

У підсумку, експерти ЦРУ висловили рекомендації владі Луцька щодо сміттєвого питання. 

Вони пропонують розробити правила поводження зі сміттям та план заходів із впровадження роздільного збору сміття, належним чином поінформувати населення про нові правила, розробити проект рішення про диференціацію вартості вивезення відходів та розпочати регуляторну процедуру, як це передбачено в законодавстві.

Під час круглого столу
Під час круглого столу

 

Коментарі
12 Травня 2018, 05:47
А хіба Арчибасов не знав, що сміття треба сортувати? Поправку до закону прийняли ще у 2012, було багато часу на підготовку
13 Травня 2018, 00:01
І дійно, теж мені новина для сільського голови, у якого вже зараз село тоне у смітті. Взяти хоча б Панський ліс. І це ще про сортування мова не йде. Хай шукає вихід.
16 Травня 2018, 15:06
А де його комунгосп і маса безробітних?
Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024