Художник з Ківерцівщини Степан Кузьмич презентував виставку картин

15 Травня 2018, 15:00
Степан Кузьмич 5152
Степан Кузьмич

У п'ятницю, 11 травня, в Ківерцівському районному краєзнавчому музеї відбулась презентація  виставки творчих робіт «Картини з мого життя»  художника-дизайнера, члена Спілки дизайнерів України Степана Кузьмича. 

Про це пишуть на сайті Ківерцівської РДА.

Перший заступник голови районної державної адміністрації Юліан Таранчук побував на відкритті експозиції та привітав з відкриттям виставки і особистим ювілеєм Степана Миколайовича. До вітань приєдналися заступник керівника виконавчого апарату районної ради Анатолій Пушкін, директор Центру дитячої та юнацької творчості Леся Куліба та колеги по роботі. Адже Степан Миколайович кілька років поспіль навчає художній майстерності вихованців позашкільного закладу. Щире захоплення висловили представники Прилуцької сільської ради на чолі з головою - Валентином Арчибасовим та друзі і небайдужі ківерчани.

«Ми гордимося творчим доробком художника-дизайнера Степана Кузьмича. Художник – це людина,  яка бере натхнення звідусіль. Художник – це певною мірою чарівник, адже йому вдається зупинити мить, щоб незабаром перетворити її у вічність. Художники створюють красу та служать їй. Вітаємо Степана Миколайовича з особистим ювілеєм і відкриттям художньої експозиції. Бажаємо творчого натхнення та міцного здоров’я і довголіття», –  зазначив у вітальному слові Юліан Таранчук.

За сумлінну працю, високий професіоналізм, особистий внесок у розвиток освіти і виховання молодого покоління та з нагоди 60-річного ювілею Степану Миколайовичу вручено Почесну грамоту районної ради та районної державної адміністрації. 

1

 


Степан Кузьмич народився 11 травня 1958 року у м. Салехарді Тюменської області в родині репресованій сталінським режимом. В сім’ї художників не було, але мама гарно вишивала, а батько непогано столярував.

Ще з дитячих років після повернення родини на Батьківщину у село Ківерці (тепер Прилуцьке) у Степана з’явився потяг до малювання. Мама, Мазурець Віра Федорівна, як могла підтримувала сина. В 1973 році після успішного закінчення Луцької дитячої художної школи, Степан Кузьмич поступає у Львівське училище прикладного мистецтва ім. І. Труша, на відділ художньої обробки дерева.

Практичні навички, отримані в училищі успішно застосовував при роботі в сувенірному цеху Ківерцівського держлісгоспу, де займався рельєфним різьбленням.

З 1978 по 1983 року продовжував опановувати мистецьку грамоту на факультеті інтер’ру та обладнання Львіввського державного інституту прикладного та декоративного мистецтва, де грамоті вчили Володимир Овсійчук, Іван Самотос, Теодозій Салій, Данило Довбушинський, Мирон Вендзелович.

Після закінчення інституту працював у Художньому фонді Спілки Художників України, постійно приймав участь в обласних виставках.

З 1988 по 1992 р. на посаді головного художника Волинського художнього комбінату СХ України.

З 1992 року свої знання почав передавати творчо обдарованій молоді, працюючи у відділі художніх ремесл Луцького ВПУ-2.

В 1997 році був запрошений для роботи викладачем на кафедрі дизайну Луцького індустріального інституту (тепер Луцький національний технічний університет), де викладав основи композиції, кольорознавство, рисунок, живопис, проектування інтер’єру. Працюючи на кафедрі, велику увагу приділяв пошуку національного стилеутворення в дизайні, що знайшло своє відображення у образних композиціях та стильовому вирішенні дипломних робіт.

Маючи значний потенціал для самовираженя, Степан Кузьмич працює в різних напрямках образотворення: це і портрет, і пейзаж, і декоративне мистецтво.

Авторська концепція змінювалася – від монументально-декоративного підходу в 80-х роках до творення стильового образу українського інтер’єру.

Степан Миколайович має активну громадську позицію. Неодноразово обирався депутатом районної ради, працює керівником гуртків Ківерцівського районного центру дитячої та юнацької творчості.






 

Коментарі
31 Травня 2018, 03:33
добрей день<br/><br/>прошу я гочу контакт мі козин стефан кузмич.<br/><br/>я бачила стефан у ківертці 1988. я приігали звід канаді на вакатцію.<br/>моя почта на компютер є [email protected]<br/><br/>дякую<br/><br/>діана стеван
Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024