У нагоди перепоховання Шевченка у Ківерцях відбулися пам'ятні заходи

23 Травня 2018, 12:00
1388

22 травня 1861 року відбулось перепоховання Тараса Григоровича Шевченка на Чернечій горі поблизу Канева. З цієї нагоди, голова районної ради Василь Хмілевський, заступник голови районної ради Тамара Чигрин, голова районної державної адміністрації Валерій Ткачук поклали квіти до пам’ятника Великому Кобзареві у місті Ківерці.

Про це йдеться на сайті Ківерцівської районної ради.

У своєму короткому виступі Любов Михальчук – депутат районної ради, директор Центральної бібліотеки Ківерцівської районної централізованої бібліотечної системи зазначила, що помер 47-річний український поет у Санкт-Петербурзі, там його (на Смоленському кладовищі) спочатку і поховали.

Але і друзі Тараса Григоровича, і численні шанувальники його творчості знали про палке бажання поета бути похованим згідно з його «Заповітом», написаним ще в 1845 році, на рідній землі – «Як умру, то поховайте мене на могилі серед степу широкого на Вкраїні милій...».

Після того, як п’ятдесят вісім днів прах Шевченка перебував у Петербурзі, його домовину, згідно із заповітом, за клопотанням Михайла Лазаревського, після отримання ним дозволу в квітні того ж року, було перевезено в Україну й перепоховано на Чернечій горі біля Канева.



 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024