За справи незаконної вирубки лісу на Ківерцівщині взялася прокуратура

06 Червня 2018, 18:00
1479

Маневицькою місцевою прокуратурою, враховуючи актуальність для регіону, проводиться вивчення причин вчинення кримінальних правопорушень у сфері охорони довкілля, зокрема незаконних порубок лісу на території Ківерцівського району та умов, що їм сприяють.

Про це йдеться на сайті РДА.

Слідчим відділом Ківерцівського відділу поліції Головного управління Національної поліції у Волинській області на даний час здійснюється досудове розслідування у 52 кримінальних провадженнях за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ст. 246 КК України, за фактами незаконної порубки лісу, з яких 17 розпочато у 2018 році.

Завдяки вжитим правоохоронними органами та державною лісовою охороною спільним заходам у поточному році вдалося активізувати діяльність із викриття фактів незаконних рубок лісових насаджень. Зокрема, упродовж 2018 року Ківерцівським відділом місцевої прокуратури з обвинувальними актами до суду скеровано чотири кримінальні провадження, три з них розглянуто, стосовно винних осіб постановлено обвинувальні вироки, один - перебуває на розгляді. У березні поточного відділом місцевої прокуратури до суду також скеровано два обвинувальні акти за фактами вчинення крадіжок лісопродукції, один з них розглянуто, стосовно винної особи постановлено обвинувальний вироки, один - перебуває на розгляді.

Однак, факти незаконної порубки лісу продовжують мати місце. При цьому, найбільше таких лісопорушень виявлено у масивах ДІЇ «Цуманське ЛГ».

Варто зазначити, що ліси України є її національним багатством, а їх неконтрольоване вирубування призводить, як до значних економічних втрат так і до погіршення екологічної ситуації.

Проведений місцевою прокуратурою аналіз свідчить про необхідність суттєвої активізації стану превентивної та охоронної діяльності зі сторони працівників державної лісової охорони. При цьому, для попередження та викриття фактів незаконної порубки лісу необхідна також активна участь громадськості - мешканців району та оперативне реагування представників органів місцевого самоврядування, у разі наявності інформації про вчинення або наміру вчинення лісопорущення. Відтак, лише за наявності співпраці та координації дій між правоохоронними органами, органами влади, місцевого самоврядування, державної лісової охорони, а також за підтримки місцевих іромад, можливо досягнути позитивного результату у запобіганні та боротьбі із незаконними рубками лісових насаджень на території Ківерцівського району.

Враховуючи викладене, про відомі факти вчинення лісопорушень, а також можливі місця зберігання та переробки незаконно здобутої деревини, необхідно невідкладно повідомляти представників державної лісової охорони та правоохоронних органів району, в тому числі Ківерцівський відділ місцевої прокуратури (поштова адреса відділу: 45200, Волинська область, м. Ківерпі, вул. Незалежності, 14; електронна поштова адреса: [email protected]; засоби зв’язку: тел. (03365) 4-01-10).

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024