Журналісти мандрували екостежками Ківерцівщини

12 Червня 2018, 12:00
3062

З нагоди професійного свята, журналістам Волині влаштували екскурсію по екостежках волинських лісництв.

Так, протягом дня, 8 червня, журналістам вдалося пройти або ж проїхати на велосипеді кілька екостежок у лісі, – повідомляє прес-служба Волинського обласного управління лісового і мисливського господарства.

За кордон без… закордонного паспорта

Так у народі називають подорож до Воротнівського ботанічного заказника, де діє Лісівничий молодіжний центр (ЛМЦ). Координатор ЛМЦ Валентина Юхимчук зауважує, що це – столиця екологічних стежок Волині. Адже попри те, що тут віднедавна діє понад двокілометрова екостежка, є також декілька малих цікавих екомаршрутів – на найвищу гору Волині (192 метрів над рівнем моря), до лісового оседлища оленів плямистих і благородних, диких свиней, діють школи Лісового лікаря, дизайнера, мисливця, садівника, пасічника, навіть лісової журналістики, також майстерня. Тут можна прогулюватися пішки або на велосипеді.

Це особливо зручно для вчителів та школярів. Адже тут можна проводити уроки лісівництва, біології, географії.

Створення таких стежок свідчить про те, що за численними господарськими справами лісівники не забувають про виховання підростаючого покоління. Та й екологічною стежкою насправді може пройтися кожен. Це ж відпочинок у лісі, де взимку та навесні хочеться помилуватися краєвидами, а влітку та восени назбирати грибів, лікарських трав.

На стадії завершення також 8-кілометрова екостежка.

 


 

Екостежка у Мощаницькому лісництві ДП «Цуманське ЛГ»

Збудована у 2017 році, протяжність – 1,5 км. Зустрічає стежка дендропарком основних лісоутворюючих та декоративних деревних і чагарникових порід.

Стежка наповнена інформацією про цікаві місця зупинок. Їстивні та отруйні гриби, ягоди, росини, правила поведінки в лісі. Ви тут дізнаєтеся історію рідного краю, зокрема прочитаєте про яскраві історичні постаті.

Тут вас запросять прогулятися на велосипедах. Це зможуть зробити як діти, так і дорослі.

Вздовж стежки стоять бесідки та лавочки. Тут можна випити чаю, навіть пообідати. Огороджені та пронумеровані мурашники.

 

 

Загалом на Волині лісівники створили 9 екостежок. Шість із них – було відновлено або ж «з нуля» прокладено протягом останніх 3 років. Окрім тих, що вдалося побачити під час ЕКОпрес-туру, такі є у Звірівському лісництві державного підприємства «Ківерцівське лісове господарство», де туристи мають змогу реально побачити на власні очі диких звірів: зубрів, оленів, кабанів, зайців, косуль, борсуків. Із 1975 року діє екологічна стежка «Горинські крутосхили», яка проходить вздовж лівого берега річки Горинь до урочища «Біла гора» в лісовому масиві «Цуманський лісгосп» на межі із Рівненською областю. Довжина стежки 2,5 км. Екостежка із 7 зупинок є у Черемському природному заповіднику, що діє у складі Волинського ОУЛМГ. Ця місцина вражає своєю природною унікальністю. Ще однією зупинкою подорожі є чарівний куточок Волині, де часто бувала Леся Українка – урочище Нечимне. Тут діє музей одного твору – «Лісової пісні». Також цікавою і пізнавальною є екостежка, якою кожному потрібно пройти до найтаємничішого озера Нечимне.

 


 

Начальник Волинського обласного управління лісового і мисливського господарства Олександр Кватирко переконаний, що екологічні стежки – не лише гарний спосіб відпочинку, а й можливість привернути увагу дітей та дорослих до проблем лісу та важливості питання охорони природи.

«Екостежки  з’явилися не сьогодні, їх почали робити ще у 80-х роках, – розповідає головний лісівник області. – Зараз ми ще більше почали розвивати це. За останніх 3 роки відновлюємо те, що було раніше, і додаємо нове. За цей час на рекреацію в області виділили 5 мільйонів гривень, адже важливо не просто збудувати, але й підтримувати стежки в належному стані. За наступні 5 років маємо зробити так, аби у кожному державному підприємстві була якісна екологічна стежка. Щоб подорожуючі могли приходити, гуляти по лісі і просто насолоджуватися природою. Багато людей зараз бачать ліс через призму зрубаного дерева, кубометра. Забуваючи про його екологічне значення. Потрібно змінювати ставлення людей до лісу. Розвивати культуру поводження у лісі. Вчити любити його змалечку. Та й лісівникам легше слідкувати за порядком у лісі, якщо вони знають місця скупчення людей. Це також дуже важливо, особливо у літній період, коли маємо високий клас пожежної небезпеки»

Тож працівники лісового і мисливського господарства не планують зупинятися на досягнутому, а й надалі працюватимуть над розвитком напрямків ековиховання та зеленого туризму.

 Зараз Волинське ОУЛМГ прагне прокласти екологічні стежки в інших мальовничих місцях. Зокрема, невеличкі екостежки уже в найближчому майбутньому можуть з’явитися біля усіх 113 рекреаційних пунктів, які діють на територіях лісових угідь державних лісогосподарських підприємств.

Лісівники цього року долучилися й до ще одного екопроекту – «Лісова екозупинка» на автомагістралях міжнародного та місцевого сполучення.


 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39