Працюють над утворенням Тростянецької ОТГ

15 Червня 2018, 11:00
2916

У Тростянці обговорили аспекти об'єднання Тростянецької об'єднаної територіальної громади.

На території нашого району вже успішно працюють дві ОТГ – Цуманська селищна та Жидичинська сільська громади. Розпочався активний процес створення Ківерцівської ОТГ, який, маємо надію, буде завершено до кінця поточного року, – йдеться на сайті Ківерцівської РДА.

Однак, багато сільських рад району так і не можуть відважитися на відповідальний крок.

З метою активізації процесу децентралізації на теренах району, райдержадміністрацією організовуються різні заходи, як, наприклад,  наради з головами місцевих рад, виїзди у сільські, селищні ради району для роз’яснень, виїзди голів місцевих рад у вже створені ОТГ області для вивчення досвіду, інше.

У середу, 13 червня, кущова нарада щодо утворення Тростянецької ОТГ відбулася у приміщенні Тростянецької сільської ради. Участь у нараді взяли перший заступник голови райдержадміністрації Юліан Таранчук, фахівець Волинського центру розвитку місцевого самоврядування Оксана Урбан, голови та активісти навколишніх сільських рад, які планують об’єднатися із Тростянцем.

Обговорили різні аспекти утворення спроможної територіальної громади. Попри різні думки та сумніви, усі учасники наради погодилися з тим, що процес утворення об’єднаних територіальних громад вже не зупинити. То ж необхідно якнайшвидше прийти до спільного рішення та утворити громаду. В свою чергу, Оксана Урбан, вкотре запевнила голів місцевих рад у тому, що Волинський центр розвитку місцевого самоврядування завжди готовий надати їм свою підтримку.


Кожен мешканець села чи міста має право на сучасну медицину й освіту, доступні та якісні адміністративні, комунальні, соціальні послуги, гарні дороги, чисті й освітлені вулиці. Але люди можуть впливати на якість цих послуг лише тоді, коли відповідальні за їх надання знаходяться близько. Найближчою до людей владою є органи місцевого самоврядування: сільські, селищні міські ради та їхні виконкоми. Отже саме вони повинні мати широкі повноваження і достатньо коштів, щоб бути спроможними вирішувати усі місцеві питання і нести за це відповідальність.

Для цього в Україні відбувається децентралізація – передача повноважень та фінансів від державної влади якнайближче до людей – органам місцевого самоврядування. Реформа триває з 2014 року і вже має результати.


Під час наради
Під час наради

 

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024