Дідичі: чоловік за тяжкі тілесні може не потрапити за грати

30 Червня 2018, 14:00
Фото ілюстративне 2581
Фото ілюстративне

Чоловіка, що наніс іншому ножове поранення, можуть визнати неосудним через те, що той психічнохворий.

Про це стало відомо із судового рішення на сайті Єдиного реєстру судовий рішень. 

Так, 21 червня, до судді Ківерцівського районного суду звернувся слідчий СВ Ківерцівського ВП ГУНП з клопотанням про призначення амбулаторної судово-психіатричної експертизи підозрюваному у кримінальному правопорушенні, передбаченому ч. 1 ст. 121 КК України.

Слідчий мотивував це тим, що 29 травня 2018 року близько 21 години підозрюваний, знаходячись по вулиці 40 років Перемоги, що в селі Дідичі, Ківерцівського району, під час конфліктної ситуації, умисно наніс один проникаючий удар ножем в область черевної порожнини іншій особі, чим спричинив йому тілесні ушкодження.

Внаслідок цього останнього було госпіталізовано до КЗ «Ківерцівське РТМО» з діагнозом проникаюче ножове поранення черевної порожнини.

Однак, під час проведення досудового розслідування, слідчі встановили, що нападник перебуває на обліку у лікаря психіатра та лікувалася стаціонарно у ВОПЛ №1 м. Луцька з діагнозом «Легка розумова відсталість з розгальмуванням потягів», а тому виникли сумніви з приводу того, що він може адекватно оцінювати та сприймати ситуацію, яка склалася.

Це і дає підстави сумніватись в його психічній повноцінності. Тому слідчий попросив в суду призначити амбулаторну судово-психіатричну експертизу.

З приводу цієї справи ми поспілкувалися з правоохоронцями. За словами експертів, підозрюваний може бути визнаний неосудним через психічні розлади. Скоріше за все, його відправлять на примусове лікування, що теж є своєрідним покаранням.


Не підлягає кримінальній відповідальності особа, яка під час вчинення суспільне небезпечного діяння, передбаченого цим Кодексом, перебувала в стані неосудності, тобто не могла усвідомлювати свої дії (бездіяльність) або керувати ними внаслідок хронічного психічного захворювання, тимчасового розладу психічної діяльності, недоумства або іншого хворобливого стану психіки. До такої особи за рішенням суду можуть бути застосовані примусові заходи медичного характеру (Коментар до статті 19. Осудність).


 

Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024