Волинські пироги з чорницями, про які писав Іван Франко

30 Червня 2018, 19:40
1127

В мережі з'явився рецепт смачних пирогів з чорницями.

«Що за добра-предобра річ пироги з черницями! Хто їх не їв, а ще таких, які спеціально вміє варити і приготовляти Хане Гольдбаум, – жаль сказати, таких, що не їли подібних пирогів, буде, мабуть, чи не більше на світі від таких, що їли, – той і думкою не здумає і в сні не виснить, яка се добра річ пироги з черницями...», - так колись писав відомий український письменник Іван Франко.

Про традиційні волинські пироги з чорницями йдеться на сторінці «Автентичної кухні Волині» в соціальній мережі Facebook.

«Страва для Волині майже сакральна у літню пору. Бо що ж то за хазяйка, яка хоч раз у сезон їх не спече, на втіху дітлахам. От і в нас в хаті зранку запах чорничних пирогів сповістив, що сьогодні вихідний у мами. Винен був у тій пригоді чоловік, який ледь потягнувшись сповістив, що йому з якогось дива бабціни пироги наснились.

Хитро поглядаючи, як я п'ю каву зайшов здалеку: «може я на ринок зганяю, а то сезон чорниць в розпалі, а пирогами вдома і не пахло...». І ось, результат його ранкової пробіжки – ціла миска добрих пирогів!», - пише адміністратор спільноти.

Для тих, хто має бажання спекти, подають рецепт: 

Готуємо дріжджову опару.

  • Дріжджі 40 г розтираємо з ложкою цукру, додаємо пів склянки теплого молока і ложку борошна, ставимо, в тепле місце, хай підходить.
  • Тим часом, збиваємо 2 яйця з 5-6 ст. ложками цукру, додаємо півпачки (100 г) розтопленого маргарину, склянку теплого молока, вливаємо туди нашу опару, що за той час вже підійшла і потроху починаємо всипати просіяне борошно, поступово вимішуючи.
  • Борошна додаємо і вимішуємо м'яко, поки тісто не стане еластичним і відлипатиме від рук.
  • Готове тісто ставимо в миснику в тепле місце, накриваємо рушником десь на годину.
  • За той час, перебираємо чорниці та пересипаємо її цукром.
  • Коли тісто підійшло, формуємо з нього невеличкі кульки, які розплескуємо в долонях, вкладаємо по ложці чорниць, защипуємо добре, аби не втік сік, коли будуть пектися і формуємо пиріжки.
  • Пиріжки викладаємо на деко, даємо підійти трохи (до півгодини), змазуємо верх збитим яйцем і ставимо пекти при 180 градусах, на середню позицію духовки десь на 40 хв. 
  • Готові рум'яні пиріжки накриваємо рушничком і даємо відлежатись, поки не схолонуть.

 Смачного!

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39