Делегація з Ківерців відвідала Польщу

09 Липня 2018, 15:00
2981

У неділю, 8 липня, 2018 делегації з Волині, Львівщини та Тернопільщини відвідали Республіку Польщу, а саме село Сагринь Грубешівського повіту Любельського воєводства. 

 

З промовою виступив – Президент України Петро Порошенко та Голова української громади в Польщі. Присутні поклали квіти до меморіалу українцям, що загинули в 1942-1943 роках. Розповідає Район.Ківерці одна із присутніх в Польщі, ківерчанка Оксана Супоровська.

Серед волинської делегації були і ківерчани. Вшанувати жертв Волинської трагедії приїхали близько півсотні жителів Ківерцівщини.

Жінка нагадує нам про історію Волинської трагедії:

«На землях довоєнного Волинського воєводства Польщі 1943 року відбулась трагедія, яка відгукнулась гірким болем у серцях українського та польського народу. Найбільше втрат зазнали терени Волинської, Рівненської та північна частина Тернопільської областей. Кривава міжетнічна драма забрала життя понад 20 тисяч українців та 100 тисяч поляків. Думки українських та польських істориків щодо причин конфлікту суттєво розділилися. Львів‘янин Богдан Гудь та Володимир В‘ятрович з Києва вважали, що коріння Волинської трагедії тягнеться від війни за Львів у 1918 році та перебування земель Західної Волині та Східної Галичини в складі міжвоєнної Польщі. Українські дослідники вважають, що чи не основною причиною була саме політика так званої Другої Речі Посполитої щодо національних меншин, зокрема українців. Не існувало освіти українською мовою, про свій університет годі було й мріяти. Історики підводять до думки, що на Волині зріла і вибухнула селянська сутичка, котра поширилась на інші регіони. Не оминули події і польський народ, адже перші масові убивства поляків почались взимку 1943 року на околицях Рівненщини. До того ж як і польське так і українське підпілля вдавалися до вбивств окремих активних діячів та членів їх родин. Яка ж основна причина тогочасних подій? Історики ще довго робитимусь дослідження, наводитимуть докази, причини, підводитимуть підсумки. Та найгірше те, що події, відголоски минулого залишаться тяжким болем в душах кожного українця, кожного поляка. 75 - та річниця Волинської трагедії принесла нові запитання, на які як українці так і поляки намагаються дати відповідь. Сьогодні ми з вами не можемо відповідати за тих, хто піднімав руку на сусіда та його дітей...Та ми можемо з гідністю схилити голову перед невинно убієнними та вшановувати їх пам‘ять хвилиною мовчання». 


1


1

1

 

Коментарі
10 Липня 2018, 00:29
З Ківерець. А не з Ківерців...
10 Липня 2018, 02:01
А я з попередньою дописувачкою не погоджусь, таки з Ківерців. Про це гласить і Великий зведений орфографічний словник сучасної української лексики (с.832).
10 Липня 2018, 02:32
Проте, що це за посада така «Голова української громади», що написали з великої літери? Також звертаю увагу журналістів, що в Україні заведено писати «Люблінське воєводство». Це в Польщі говорять «Любєльське», і, коли б ви написали ще й «Грубєшувскій повіт», я б, можливо, й не зауважила...
Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024