Президент Польщі у промові в Олиці свідомо занизив кількість загиблих українців, – історик

09 Липня 2018, 15:34
Президент Польщі Анджей Дуда 1869
Президент Польщі Анджей Дуда

Президент Польщі Анджей Дуда під час промови на олицькому кладивищі заявив, що у міжнаціональному протистоянні загинуло 100 тисяч поляків і 5 тисяч українців. Політик, щоправда, не уточнив за який період і на які території.

Щодо наведених цифр доктор історичних наук, доцент Юрій Вікторович Крамар має великі сумніви. Луцький науковець досліджує тему польсько-українського конфлікту уже не один рік.

«Точних даних скільки загиблих на всій території Волині немає. Лише в одному Любомльському районі кількість жертв з української сторони вища у 12 разів», – стверджує Юрій Крамар.

 

Такі маніпуляції,на думку експерта, повязані із внутрішньою політикою Республіки Польща, зокрема, політичної партії «Право та справедливість», та намаганням Анджея Дуди утвердитися на міжнародній арені.

 

Історик додав, що 25-26 травня 2018 року на базі факультету історії, політології та національної безпеки СНУ імені Лесі Українки відбувалася наукова конференція «Волинь 43: міфи і реальність», на яку не приїхав жоден польський історик.

 

Нагадаємо, що 8 липня президент Польщі відвідав Волинь. Під час візиту він побував на месі у луцькому костелі та відвідав селище Олику Ківерцівського району.

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024