10 липня народився відомий український художник, що працював у Ківерцях

10 Липня 2018, 11:00
Олександр Байдуков 4948
Олександр Байдуков

10 липня 1923 року народився Олександр Байдуков – народний художник України, який з 1947 року жив і працював на Волині.

Олександр Васильович Байдуков – один з провідних живописців сучасної Волині, знаний перш за все як майстер ліричного пейзажу. Головна тема творів митця – краса природи Полісся, Кавказу, Прибалтики, рідніх степів України, натхненно оспівана в його багаточисельних полотнах. Але червоною ниткою через його творчість проходить тема Волині – краю, що став для маляра рідним на все життя.

1

 

Народився Олександр Васильович 10 липня 1923 року в селі Троїцкому на Запоріжжі в селянскій сем'ї. Птахи і польові квіти, що з любов'ю малювала олівцем мати Параска Микитівна, коні, вміло зображені батьком Василем Юхимовичем, природа півдня України пробуджували в юного Сашка тягу до творчості і складали те середовище, що дало задатки для майбутніх творчих смаків і подбань мистця.

1

 

Любов до мистецтва в 1939 році привела сільского хлопця до Дніпропетровського художнього училища, однак закінчити його не дала війна. Картограф при штабі полку, згодом – розвідник у танковому підрозділі, Олександр Васильович, пройшовши нелегкими дорогами війни, свято Перемоги зустрів у Берліні.

Мирну працю демобілізований воїн розпочав на Волині, працюючи художником Ківерцівського лісокомбінату, а з 1952 року після створення Волинських художньо-виробничих майстерень, постійно живе і працює в місті Луцьку.

Вже на початку творчого шляху Олександр Васильович відчув своє покликання саме в пейзажному живописі, в якому вбачав найбільшу можливість для вияву свого художньо-естетичного світосприйняття. Мальовнича природа Волині стала джерелом наснаги і розвитку таланту Байдукова. В ній він знайшов ту життєдайну силу, яка і сьогодні є стрижнем його духовності, естетики. Вже ранні твори художника різняться вишуканістю почуттів і переживань, неповторною красою природи. В них знайшли своє місце захоплено радісне становлення Олександра Васильовича до природи, безмежна закоханість в неї. 

1

Більше робіт художника можна знайти тут

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024