Чому польський президент поклав квіти посеред пшеничного поля

11 Липня 2018, 11:00
1724 Джерело: https://www.eurointegration.com.ua/articles/2018/07/9/7084110/

Під час візиту польського президента Анджея Дуди в Олику він поклав квіти прямо посеред пшеничного поля.

Зробити це очільника Польщі змусила пам'ять про невеличку, забуту історією колонію Покуту або осаду. Саме у цьому місці колись і була осада.

Історики нагадують нам про такі поселення. Дослідник Анатолій Гура розповідає, що на осаді Покута було всього 6 хат, де проживало до двох десятків польських колоністів, які з початком протистояння виїхали в містечко Пшебража – осередок польської самооброни. Залишилася тільки бабуся поважного віку, яка загинула, коли спалювали поселення.


Осади – це не є прості села, де поляки жили тисячоліттями і хрестили українських дітей, як це полюбляє подавати польська історіографія і ЗМІ. В осадах у часи Другої Речі Посполитої проживали колишні польські військові-осадники, які були нагороджені найвищою військовою нагородою Польщі орденом Virtuti Militari. Вони отримували найкращі землі на території Волинського воєводства. Таким чином, земельної дискримінації зазнавали не тільки українські, а й польські селяни. Осадники, які мали би «змінити зброю на леміш», вели себе агресивно і шовіністично. З ними пов’язані не надто приємні сторінки міжвоєнної історії – полонізація і пацифікація українського населення.


Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024