В Озері та Гайовому освітлення на сонячних батареях перестало працювати майже відразу після встановлення

14 Липня 2018, 11:00
Світильників на сонячних батареях 3935
Світильників на сонячних батареях

Відбулася позачергова сесія Озерської сільської ради.

Серед низки важливих питань порядку денного депутати вирішили звернутися до голови РДА Валерія Ткачука з проблемою щодо роботи нового вуличного освітлення, зокрема, світильників на сонячних батареях, які вже майже рік не працюють, і які перестали працювати практично відразу після їх встановлення. З наболілим прийшли на прийом до голови райдержадміністрації, – повідомляють у відділі з питань організаційної роботи, внутрішньої та інформаційної політики.

Ще у 2015 році Озерська сільська рада виграла конкурс на реалізацію проекту від Європейських донорів - ЄС/ПРОООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» з метою запровадження інноваційних технологій у сфері енергетики. Європейці підтримали та профінансували реалізацію проекту з будівництва вуличного освітлення в с. Озеро та Гайове. Будівництво вуличної мережі освітлення із запровадженням енергоефективних заходів включало в себе роботи:зі  встановлення 16 світлодіодних світильників на 16 опор та 16 сонячних панелей на модулях та акумуляторах. Вартість виконаних робіт, згідно з   проектно-кошторисною документацією, становила 321 000 грн.

Проект фінансувався за рахунок донорських коштів Євросоюзу та ООН, понад 200 тис грн, решту надали обласна, районна,  Озерська сільська рада та місцева громадська організація «Старт - Плюсо».

Сама ідея запровадження такого проекту є досить позитивною, бо це в першу чергу робить сільську раду енергонезалежною, дозволяє зекономити значні кошти, безпечно їздити на дорогах. Але з 16 –ти горе-світильників працює лише два, по одному в селах Озеро та Гайове.

А суть питання в тому, що 14 із тих встановлених енергозберігаючих світильників із самого початку їх встановлення не працює та не здійснює освітлення в темну пору, оскільки його комплектуючі вже з самого початку вийшли із ладу та не працюють. Тобто, дорога вночі темна, безпеки – ніякої, та й гроші витрачені – невідомо куди. Причому гроші європейські, бюджетні (місцевих рад) і зібрані від жителів Озерської ради.

Зі слів Озерського сільського голови Юрія Беденюка, сільська рада неодноразово зверталась до ТзОВ «ЕКС» ЛТД – переможця тендеру та виконавця робіт але відповіді не отримали. При чому певну кількість світильників самовільно підприємство демонтувало.

«Майже рік триває ця проблема. Жителі сіл Озеро і Гайове просять вирішити питання щодо відновлення роботи вуличного освітлення, на яке були використані державні та людські кошти. Відповідне звернення ми вже направили до правоохоронних органів, прийшли і до влади району», – звертаються до голови РДА депутати сільської ради, які завітали на прийом.

Очільник виконавчої влади району пообіцяв тримати дане питання на особистому контролі і вже з понеділка зустрітися з представниками підприємства – виконавця робіт. 

Коментарі
14 Липня 2018, 16:14
Ну так правильно, за ним ж дивитись треба! Батареї від пилюки чистити... А не просто встановив, налаштував і все!
22 Липня 2018, 16:10
Там те освітлення проводила громадська організація, яку очолює Величко. Той, що в земельному робив... ... ...
Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024