Ківерцівські прокурори активно застосовують інститут угод

07 Серпня 2018, 12:00
1181

Через  збільшення кількості заяв та повідомлень про кримінальні правопорушення, відомості про які вносяться до Єдиного реєстру досудових розслідувань, виникає необхідність у застосуванні спрощеного порядку здійснення досудового розслідування та подальшого судового розгляду кримінальних проваджень.

Реальним шляхом вирішення проблеми є запроваджений у Кримінальному процесуальному кодексі України інститут угод про примирення та визнання винуватості, застосування якого забезпечує скорочення строків досудового слідства та судового розгляду кримінальних проваджень, а також суттєво зменшує навантаження на процесуальних керівників, слідчих та суд.

Про це йдеться на сайті Волинської обласної прокуратури.

Прокурори Маневицької місцевої прокуратури широко застосовують інститут угод - лише у червні 2018 року Ківерцівським відділом місцевої прокуратури до суду скеровано обвинувальні акти у 21 кримінальному провадженні, з яких 11 з угодами про визнання винуватості та два з угодами про примирення.

Усі ці угоди судами затверджено на стадії підготовчого судового засідання та постановлено обвинувальні вироки.

Із числа скерованих до суду кримінальних проваджень з угодами про визнання винуватості – одне за фактом вчинення незаконної порубки лісу, у якому підозрюваним на стадії досудового розслідування добровільно відшкодовано заподіяні державі збитки на суму понад 29 тис. грн.

Зазначається, що у кримінальних провадженнях за фактами вчинення тяжких злочинів прокурори місцевої прокуратури із підозрюваними та обвинуваченими укладають угоди про визнання винуватості, де сторонами узгоджуються покарання, пов’язані з реальною ізоляцією особи від суспільства, із врахуванням ступеню тяжкості вчиненого злочину, особи винного та обставин, що пом’якшують та обтяжують покарання.

 

Додатково: упродовж І півріччя 2018 року процесуальними прокурорами в області укладено 274 угоди про примирення та визнання винуватості (минулоріч 246).Збільшилась кількість укладених угод про визнання винуватості з 79 до 98 (питома вага 7,4% , що вище як державі - 6,5%), про примирення – з 167 до 176 (питома вага 13,3%, що вдвічі більше показника по державі – 6,5% ).

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024