День в історії: 128 років як запрацювала залізниця «Ківерці-Луцьк»

10 Вересня 2018, 15:11
Залізничний вокзал у Ківерцях 7613
Залізничний вокзал у Ківерцях

10 вересня 1890 року була введена в експлуатацію залізниця «Ківерці-Луцьк».

Про йдеться на сайті Таблоїд Волині.

Сьогодні дістатися від Ківерець до Луцька потягом чи дизелем не є проблемою. Однак, ще 130 років тому зробити це було неможливо. А все тому, що залізниці між Ківерцями та Луцьком просто не існувало.

Зокрема, залізницю від Ківерців до Луцька було прокладено за наказом Олександра ІІІ 1890 року і відкрито 10 вересня цього ж року. Це є датою відкриття у Луцьку першого залізничного вокзалу. 

Історія описує цю пригоду так: у 1890 році Олександр ІІІ був у наших краях на військових маневрах. Захотів самодержець відвідати повітове місто Луцьк, і поцікавився в одного із своїх вельмож: чи є до Луцька залізниця?

Підлеглий глянув на карту, уздрів напис «станція Луцьк» (яка насправді була розміщена в Ківерцях) і ляпнув: «Є, Ваша величносте!».

Вже потім горе-чиновник зрозумів, що станція «Луцьк» стоїть на гілці «Київ-Брест», за 11 верст від повітового центру. Але, щоб зберегти добре ім’я чиновника і не завдати царю незручностей, вирішили негайно прокласти залізницю від Луцька до Ківерець. За допомогою місцевих селян лінію спорудили менше, ніж за три тижні. Нею почали їздити дві пари потягів у день.

 

Олександр ІІІ
Олександр ІІІ

 

Роботи почалися 1 серпня, а 19 серпня Луцьк з’єднали із залізничною віткою, по якій вже 20 числа цього ж місяця пішов перший ешелон. А офіційно залізничне сполучення відкрили саме 10 вересня. 

Власне станцію «Ківерці» було відкрито у 1873 році під такою ж назвою при будівництві залізниці Здолбунів — Ковель. Спершу була проміжною, після відкриття у 1890 році залізниці до Луцька перетворилася на вузлову. 

 

Залізничний вокзал у Ківерцях
Залізничний вокзал у Ківерцях

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024