На Ківерцівщині – сім потенційно небезпечних об’єктів

24 Вересня 2018, 11:54
Техногенна безпека 5346
Техногенна безпека

Здійснили комплексну перевірку виконання вимог законів та інших нормативно-правових актів з питань цивільного захисту, техногенної і пожежної безпеки та діяльності аварійно-рятувальних служб у Ківерцівському районі.

Під час організаційного засідання за участю Олега Билиці, заступника начальника управління із запобігання надзвичайним ситуаціям УДСНС України у Волинській області, полковник служби цивільного захисту, Володимира Портуся, головного фахівця відділу організації заходів цивільного захисту УДСНС України у Волинській області, підполковник служби цивільного захисту, Руслана Фтємова, начальника центру забезпечення діяльності УДСНС України у Волинській області, підполковника служби цивільного захисту, Сергія Фоменко, начальника відділу управління з питань цивільного захисту облдержадміністрації, Степана Ковальчука, начальника циклу практичної підготовки навчально-методичного центру цивільного захисту та безпеки життєдіяльності у Волинській області, керівників та відповідальних за питання цивільного захисту підприємств. установ, організацій, «Про стан цивільного захисту та техногенної безпеки в районі» доповів голова РДА Валерій Ткачук. Про це повідомляють у відділі з питань організаційної роботи, внутрішньої та інформаційної політики.

Як зазначив Ткачук у районі затвердили План реагування на надзвичайні ситуації техногенного та природного характеру з відповідними  додатками щодо реагування органів управління та сил цивільного захисту на кожну прогнозовану для району надзвичайну ситуацію.

Для вирішення нагальних питань рішенням сесії районної ради від 30.06.2016 року №6/2 затверджена Комплексна районна програма захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру у Ківерцівському районі на 2016-2020 роки.

Згідно з цією Програмою у 2016 році виділили 60 тисяч гривень на закупівлю паливо-мастильних матеріалів, а саме 1445 літрів бензину А-92 та 1365 літрів дизельного палива.

Розпорядженням голови районної державної адміністрації затверджена Номенклатура матеріальних засобів для створення місцевого матеріального резерву для запобігання, ліквідації надзвичайних ситуацій (небезпечних подій) техногенного та природного характеру та їх наслідків у Ківерцівському районі, а також затверджено Порядок створення та використання місцевого матеріального резерву.

Резервний фонд у 2018 році становить 100 тисяч гривень. Підготовленим проектом розпорядження з резервного районного бюджету виділили кошти в сумі 11438,62 гривень для відшкодування збитків, завданих стихійним лихом, спрямувавши їх відділу освіти на поточний ремонт покрівлі НВК «ЗОШ I-II ст.- ДНЗ» села Словатичі.

3 лютого 2017 року прийняли розпорядження голови райдержадміністрації №55 «Про спеціалізовані служби цивільного захисту Ківерцівської ланки Волинської територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту». Цим розпорядженням затвердилиПоложення та Перелік спеціалізованих служб.

Оперативний штаб з ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій створили розпорядженням голови райдержадміністрації від 05.04.2017 року №1.

Дорученням голови райдержадміністрації від 13.12.2016 року №2693/12/2-16 затвердили персональний склад мобільної оперативної групи реагування на надзвичайні ситуації техногенного характеру.

Голова Ківерцівської районної державної адміністрації затвердив Місцевий план основних заходів цивільного захисту району на 2018рік.

На території району знаходиться 7 потенційно небезпечних об’єктів.

У районі створена і працює місцева комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, яка є постійно діючим органом, що координує діяльність управлінь, інших структурних підрозділів органів місцевої виконавчої влади, організацій, установ, підприємств незалежно від форм власності, пов’язану з безпекою і захистом населення, реагуванням у надзвичайних ситуаціях, а також здійсненням заходів  щодо запобігання виникненню та ліквідації наслідків аварій, катастроф і стихійного лиха.

Розпорядженням голови районної державної адміністрації від 10.03.2016 року № 85 затвердили Положення про Ківерцівську місцеву комісію з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Посадовий склад Комісії затверджений розпорядженням голови райдержадміністрації від 11.01.2017року  № 5. Також головою райдержадміністрації затверджений персональний склад Комісії.

У 2017 році було провели 13 засідань місцевої комісії з питань ТЕБ та НС, на яких розглянули 64 питань, у поточному році – 10 засідань, де розглянули  питання щодо запобігання виникненню надзвичайних ситуацій, реагування на них, ліквідації їх наслідків, захисту та життєзабезпечення постраждалого населення. Згідно рішень Комісії, до виконкомів міської та сільських рад, підприємств, установ та організацій  були направлені доручення щодо виконання вищеназваних заходів.

При плануванні засідань Комісії враховувались реальні фактори можливого  виникнення надзвичайних ситуацій, а саме паводків та льодоходу, пожежонебезпечного періоду (збереження лісових масивів та хлібних полів), епідемічних ситуацій (отруєнь населення дикорослими грибами та продуктами харчування, забезпечення населення якісною питною водою) та інші.

Нині у районі функціонує 3 підрозділи місцевої пожежної охорони. Рішенням Ківерцівської районної ради від 30.06.2016 року №6/2 у районі прийнята Комплексна районна програма захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру на 2016-2020 роки, згідно якої передбачено кошти на створення нових та забезпечення належного функціонування діючих підрозділів місцевої пожежної охорони. В підрозділах місцевої пожежної охорони здійснюється цілодобове чергування.

Оповіщення про загрозу і виникнення надзвичайних ситуацій покладене на спеціалізовану службу зв’язку та оповіщення, яка створена на базі станційно-лінійної дільниці №2 м. Ківерці КЦТ №113 м. Луцьк Волинської філії ПАТ «Укртелеком».

Оповіщення керівного складу району здійснюються по квартирним і службовим телефонам, які включені в одну стійку циркулярного виклику (СЦВ). Оповіщення населення міста Ківерці при загрозі і виникненні НС здійснюється за допомогою однієї діючої сирени, яка знаходиться у станційно-лінійній дільниці №2 м. Ківерці КЦТ №113 м. Луцьк Волинськоїфілії ПАТ «Укртелеком». Вуличні гучномовці відсутні.

Розпорядженням голови райдержадміністрації від 02.06.2017 року №193 утвориили місцеву комісію з питань проведення технічної інвентаризації захисних споруд цивільного захисту.

На території Ківерцівського району налічується 19 захисних споруд (протирадіаційних укриттів). 9 з них оцінюються як «обмежено готові», 10 як «не готові».

Відповідно до статей 2, 6, 31, 35 Закону України «Про місцеві державні адміністрації», статей 19, 33 Кодексу цивільного захисту України, постанови Кабінету Міністрів України від 30 жовтня 2013 року № 841 “Про затвердження Порядку евакуації у разі загрози виникнення або виникнення надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру”  розпорядженням голови райдержадміністрації від 07.02.2017 року №57 на території Ківерцівського району створена місцева комісія з питань евакуації, відповідно розроблені функціональні обов’язки.

Комісією встановлено, що органами виконавчої влади району, органами місцевого самоврядування, установами і організаціями забезпечується конституційне право громадян на їх захист життя і здоров'я у мирний час та в особливий період, вживаються відповідні заходи щодо захисту населення, територій, навколишнього природного середовища та майна від надзвичайних ситуацій шляхом запобігання таким ситуаціям, ліквідації їх наслідків і надання допомоги постраждалим.

Під час перевірки членами комісії надали методичну допомогу стосовно усунення виявлених недоліків. Це сприяло усуненню багатьох недоліків та приведенню рішень місцевих органів виконавчої влади відповідність з вимогами Кодексу цивільного захисту України та інших нормативно-правових актів у сфері цивільного захисту в ході перевірки.

Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024