Реформування ківерцівської «районки»: справа дійшла до Верховного Суду

26 Вересня 2018, 09:57
Районна газета «Вільним шляхом» 3105
Районна газета «Вільним шляхом»

З ініціативи голови районної державної адміністрації Валерія Ткачука 24 вересня 2018 року відбулася зустріч співзасновників районної газети «Вільним шляхом».

Участь у ній взяли заступник начальника управління державної реєстрації – начальник відділу державної реєстрації друкованих засобів масової інформації та громадських формувань Головного територіального управління юстиції Алла Мазур, заступник голови районної ради Тамара Чигрин, редактор районної газети Василь Недільський.

Учасники наради обговорили ситуацію, що склалася навколо районного видання та, зокрема, виконання вимог  Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації».

Читайте також: Ківерці: може зникнути районна газета

Як зазначила фахівець управління юстиції Алла Мазур, з 1 січня 2019 року свідоцтво про державну реєстрацію друкованого засобу масової інформації буде визнане недійсним. Оскільки процедура перереєстрації газети – тривалий процес, який може зайняти не менше двох місяців, просила активізуватися та невідкладно розпочати оформлення необхідних документів.

Редактор районки Василь Недільський  відзначив, що ситуація, у якій опинився колектив редакції, вкрай складна, особливо фінансовий стан. Ускладнюють її і судові тяганини, які тривають другий рік та вже дійшли до Верховного Суду України. Працівники редакції п’ять місяців не отримують заробітної плати, то ж на зборах колективу прийняли рішення не продовжувати процесу реформування газети.

Оскільки реформування друкованих ЗМІ, співзасновниками яких є органи влади – вимога часу, учасники зустрічі обговорили можливі варіанти виходу із ситуації: завершення колективом процесу реформування газети або ж ліквідація юридичної особи – комунальне підприємство редакція Ківерцівської районної газети «Вільним шляхом».

Голова районної державної адміністрації Валерій Ткачук нагадав, що рішення про вихід із співзасновників районного видання райдержадміністрація прийняла ще у 2016 році. Однак, розпочатий процес реформування газети не довели до логічного завершення.

«Сьогодні ми маємо прийняти рішення щодо подальшої долі газети, адже, як відомо, відповідно до Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» з 01 січня 2019 року припиняється фінансування друкованих ЗМІ з державного та місцевих бюджетів, – сказав Валерій Ткачук. – Яке б рішення не прийняв колектив, маємо погасити існуючу заборгованість та надати необхідну допомогу в оформленні документів».

Відтак, голова дав доручення начальнику юридичного відділу апарату райдержадміністрації, спільно із працівниками сектору з питань юридичного забезпечення  районної ради, надати необхідну юридичну підтримку редакції, а начальнику управління фінансів райдержадміністрації – сформувати пропозиції щодо можливих варіантів якнайшвидшого погашення боргів з районного бюджету.

Коментарі
05 Жовтня 2018, 14:50
З співзасновників вийшли, але продовжують керувати. Газета, яка пережила розпад Радянського Союзу, зникає за часів вільної України. Накерували. Заберуть собі приміщення як і планували. Яка б газета не була, але закривати очі на таке безззаконня зі сторони влади не можна. Зборів колективу певно й не було. За два роки два редактора владних обіцяли багато, а зробили нуль
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024