Як на Ківерцівщині втретє відгримів фестиваль «Криївка Перця»

28 Вересня 2018, 15:30
Фестиваль «Криївка Перця» 2958
Фестиваль «Криївка Перця»

У селі Липне Ківерцівського району з успіхом пройшов фестиваль повстанської пісні «Криївка Перця».

Організаторами заходу виступили: Ківерцівський національний природний парк «Цуманська пуща» та адміністрація Цуманської об’єднаної територіальної громади. Цьогорічний фестиваль був присвячений 75-річчю існування Колківської республіки, терен якої охоплював населені пункти теперішніх Ківерцівського, Маневицького і Рожищенського районів Волинської області та Радивилівського району Рівненської області.

Ще до початку фестивалю його гості, а це запрошені громадські активісти, бійці АТО, представники влади, мистецькі колективи з різних районів Волині і Закарпаття та місцеві жителі з навколишніх сіл, оглянули патріотичні фотовиставки. На них висвітлена хроніка боротьби УПА «Північ» у Цумаських лісах з різними окупантами у 1943-1944 роках і в повоєнний час, а також  поміщені фотопортрети командирів і найвідоміших провідників визвольного руху – Клима Савура, Ніла Хасевича, Василя Івахіва та останнього керівника сітки ОУН і УПА тодішнього Цуманського району – Василя Чепелюка на псевдо «Перець». Протягом фестивального дня діяла також фотовиставка «Цуманська пуща в об’єктиві Андрія Остапенка».

Урочисті заходи розпочалися з траурної панахиди по убієнних героях Колківської республіки та загиблих на сході України і молитви за Україну, які провів благочинний Цуманської округи УПЦ КП, протоієрей Тарас Манелюк разом з церковним хором. Під час його виступу на музичній сцені сотні гостей з особливою цікавістю дізналися про знахідку у церкві селі Липне, в якій під час війни переховувалися повстанці і де в 2008 році під її куполом випадково віднайшли старовинні український прапор та тризуб.

Родзинкою в рамках проекту фестивалю «Криївка Перця» стала демонстрація військової реконструкції тристороннього бою, який міг би вести рій УПА проти підрозділу нацистського формування та підрозділу НКВС. Реконструкцію бою організували одягнуті у відповідні мундири учасники військово-історичного клубу «Азимут» та реконструктори, які з’їхалися з різних куточків України. А кожен бажаючий зміг сфотографуватися разом з учасниками реконструкції в одностроях і навіть постріляти холостими патронами з унікальних видів зброї – кулеметів системи «Максим» та німецьких карабінів системи «Маузер». Організатори не забули і про дитячі розваги і провели корисні тематичні зайняття «На екологічній галявині».

А під час музичної частини фестивалю гостям припали до душі патріотичні повстанські пісні на слова Волинського поета Йосипа Струцюка у виконанні барда Володимира Пастушка-сотника 35 сотні Майдану «Волинська Січ», Народної аматорської хорової капели «Посвіт» (м. Луцьк), хор «Преображення» з Костопільського району. Свої таланти продемонстрували на сцені також майстри української пісні - гості із Закарпаття, які озвучили найщиріші вітання від очільника Закарпатської ОДА Геннадія Москаля, а на завершення виступило тріо бандуристок «Дивоструни».    

 Гостей та учасників фестивалю ще й почастували смачним святковим кулішем.

 

Петро Вільчинський, історик-краєзнавець, член Всеукраїнської історико-просвітницької, правозахисної громадської організації «Меморіал» ім. В. Стуса

 

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024